Bilvård: termer, ordlista, produkter och koncept

En ordlista på bilvrådstermer är en bra resurs eftersom att navigera genom den oändliga mängd termer, ord, produkter och koncept kan vara svårt. Den definierar och förklarar olika bilvårdsprodukter och bilvårdsmetoders ord och koncept, vilket tillåter folk att göra mer informerade val om deras bilunderhåll och hur det påverkar bilen.

Bilvårdsprodukter är en viktig samling av verktyg och medel som en människa behöver för att rengöra bilen utan att skada den. Ordlistan inkluderar definitioner för koncept som olika typer av rengöringsmedel, rengöringsmetoder, lack, och krämer både för interiören och exteriören. Folk kan använda denna kunskap för att bättre förstå påverkan av produkter och metoder för att vårda bilen.

Bilshampo

Bilshampo är ett rengöringsmedel som är speciellt framtaget för att tvätta bilens exteriör. Det är milt nog att inte skada bilens lack men effektivt för att ta bort smuts och vägsalt.

Klädselrengöring

Klädselrengöring handlar om att rengöra bilens interiör, särskilt sätten och annan beklädnad. Det finns olika produkter för olika material som läder och tyg.

Polering

Polering innebär att man använder ett polermedel för att ta bort små repor och ge bilens lack en högglansig yta. Detta görs ofta med en polermaskin eller för hand med en polerduk.

Glasbehandling

Glasbehandling innebär att man använder speciella produkter för att rengöra och behandla bilens fönster och speglar. Det hjälper till att hålla glaset klart och fri från torkstreck och smuts.

Vaxning

Vaxning är processen där man applicerar ett skyddande vaxlager på bilens yta. Detta hjälper till att skydda lacken från yttre påverkan som UV-strålning och smuts.

Bilvax

Bilvax är en skyddsprodukt som appliceras på bilens yttre lack för att ge glans och skydd mot saker som UV-strålning, smuts och kemikalier.

Motorrengöring

Motorrengöring är processen att rengöra bilens motor och motorutrymme. Det kräver specialprodukter för att ta bort olja, fett och annan smuts utan att skada motorns delar.

Strålkastarpolering

Strålkastarpolering är processen att återställa klarheten och genomskinligheten hos bilens strålkastare genom att ta bort oxidering och repor från deras ytterlager.

Rostskydd

Rostskydd är en behandling som syftar till att skydda bilens metallkomponenter mot rostangrepp. Detta är särskilt viktigt på ställen med hög fuktighet eller där vägsalt används under vintern.

Fälgrengöring

Fälgrengöring är en process för att rengöra bilens fälgar. Specialprodukter används för att ta bort bromsdamm och vägsmuts som fastnat på fälgarna.

Luktneutralisator

Luktneutralisator används för att ta bort dåliga lukter inuti bilen. Produkterna kan vara sprayer eller geléer som fräschar upp luften och tar bort lukter från exempelvis cigarettrök eller husdjur.

Däckglans

Däckglans är en produkt som appliceras på bilens däck för att ge dem ett glansigt och nytt utseende. Det kan också hjälpa till att skydda däcken mot spcikor och UV-skador.

Avfettning

Avfettning är en process där man använder en avfettningsprodukt för att lösa upp och ta bort hårdnat fett, olja och vägsmuts från bilens yta, ofta inför tvättning.

Alkalisk avfettning

Alkalisk avfettning används för att lösa upp och avlägsna svår smuts, såsom vägdamm och oljefläckar. Den är effektiv på ytor som motorer, underrede och hjulhus.

Kallavfettning

Kallavfettning är en typ av rengöringsmedel som används för att lösa upp olja, fett och smuts utan behov av uppvärmning. Den är idealisk för rengöring av bilens yttre delar, särskilt innan tvätt.

Skinnvårdskräm

Skinnvårdskräm används för att rengöra, skydda och återfukta en bils läderinteriör. Den hjälper till att bevara lädrets naturliga mjukhet och förebygger att sprickor bildas.

Metallpolish

Metallpolish används för att rengöra och polera metalliska ytor på bilen, som kromdetaljer och avgasrör. Den ger en högglansig finish och skyddar mot rost och oxidering.

Gummiunderhåll

Gummiunderhållsprodukter används för att vårda och skydda bilens gummidetaljer, som dörrtätningar och slangar. De förebygger att sprickor bildas och att gummit åldras för tidigt.

Lackrengöringsmedel

Lackrengöringsmedel används för att djuprengöra bilens lack och avlägsna oxidation, fläckar och mindre repor. Det är ett viktigt steg innan polering och vaxning.

Textilrengöring

Textilrengöring är avsedd för bilens tygklädsel och mattor. Den tar effektivt bort fläckar och smuts och lämnar en fräsch doft.

Motorlack

Motorlack används för att förnya och skydda motorrummets olika delar. Den är värmebeständig och finns i flera färger för att matcha eller snygga till motorrummets utseende.

Tätningsmedel

Tätningsmedel används för att täta små läckor och sprickor i bilens system, som kylartätning eller för att täta luftkonditioneringen. Det hjälper till att förebygga dyra reparationer.

Bromsrenare

Bromsrenare används för att rengöra och avfetta bromssystemets komponenter, som bromsskivor och bromsok. Den hjälper till att hålla bromssystemet i gott skick och förbättrar prestanda.

Insektsborttagare

Insektsborttagare är en produkt speciellt utvecklad för att ta bort insektsrester från bilens yta. Dessa rester kan vara svåra att få bort med vanligt bilshampo.

Gummi- och plastvård

Gummi- och plastvård innefattar användning av produkter som skyddar och återställer bilens gummi- och plastdetaljer, såsom däcksidor, lister och interiör.

Lackförsegling

Lackförsegling är en process där man applicerar ett skyddande lager över bilens lack för att försegla ytan och skydda den mot yttre påverkan som smuts och UV-strålning.

Läderbehandling

Läderbehandling innebär att man använder särskilda produkter för att rengöra, skydda och återfukta bilens läderklädsel, vilket hjälper till att bevara dess kvalitet och utseende.

Skumtvätt

Skumtvätt är en metod där man använder en skumkanon tillsammans med bilshampo för att skapa ett tjockt skumlager som effektivt tar bort smuts från bilens yta.

Tarminator

Tarminator är en specialprodukt som används för att ta bort tjära och asfaltfläckar från bilens yta. Dessa är vanligtvis svåra att få bort med vanliga rengöringsmetoder.

Keramiskt lackskydd

Keramiskt lackskydd är en typ av hållbart skydd som appliceras på bilens lack. Det skapar en hård, skyddande yta som är motståndskraftig mot kemikalier, smuts och mindre repor.

Högtryckstvätt

Högtryckstvätt är en apparat som används för att tvätta bilen med högt vattentryck. Det är effektivt för att avlägsna smuts och göra grundjobbet inför handtvätt.

Skrapa

En skrapa används ofta för att ta bort is eller snö från bilens fönster under vintermånaderna. Det finns olika typer, inklusive sådana med inbyggd handskar för att man inte ska frysa.

Fälgborste

Fälgborsten är ett verktyg designat för att rengöra svåråtkomliga områden på bilens fälgar och däck. De kommer i olika former och storlekar för olika typer av fälgar.

Spridningsdukar

Spridningsdukar används för att skydda vissa delar av bilen vid polering eller målning. De är vanligtvis tillverkade av mjuka material för att undvika att skada bilens yta.

Luftfräschare

Luftfräschare eller bildofter är små enheter som placeras i bilen för att förbättra lukten. De finns i många olika dofter och format, från hängande objekt till installationer i ventilationen.

Interiörborste

En interiörborste är ett verktyg avsett för att rengöra bilens interiör, inklusive svåråtkomliga områden som luftventiler och mellan säten. Borstarna är ofta tillverkade av mjuka fibrer för att undvika skador på interiören.

Spolarvätska

Spolarvätska är en vätska som används i bilens vindrutesystem och används för att spola av vindrutorna. Den hjälper till att rengöra och avlägsna smuts, insekter och annat från vindrutan.

Rengöringsclay

Rengöringsclay används för att djuprengöra bilens yta och avlägsna inbäddad smuts som vanlig tvätt inte kan ta bort. Clay används ofta före polering för att säkerställa en ren yta.

Underredsskydd

Underredsskydd är en produkt som appliceras på bilens underrede för att skydda mot rost, korrosion och smuts. Det är särskilt viktigt i områden med mycket vägsalt och fukt.

Tjärborttagare

Tjärborttagare är en specifik rengöringslösning för att effektivt ta bort insektsrester, tjära och asfaltsfläckar som kan fastna på bilens yta och vara svåra att avlägsna med standardrengöringsmedel.

Glasrengöring

Särskild glasrengöring används för att få bilens fönster och speglar kristallklara. De är utformade för att inte lämna ränder och kan också avlägsna film och smuts effektivt.

Impregneringsspray

Impregneringsspray används för att vattentäta och skydda bilens tygklädsel, mattor och ibland även exteriören. Det hjälper till att avvisa vatten och smuts.

Motorrumsspray

Denna produkt används för att rengöra och skydda motorrummet. Den hjälper till att avlägsna smuts och olja samt kan ge komponenter ett nytt, rent utseende.

Plastförnyare

Plastförnyare används för att återställa och skydda bilens plastdetaljer som kan blekna eller bli matta över tiden. Dessa produkter återställer ofta den ursprungliga färgen och ger skydd mot UV-strålning.

Svamp och skrubborste

Används för att applicera rengöringsmedel och skrubba bort smuts från bilens yta. Svampar och borstar finns i olika former och hårdhet för olika användningsområden.

Vattenavvisande behandling

Denna behandling appliceras på bilens fönster och speglar för att skapa en vattenavvisande yta som gör att regn och vatten pärlar sig och rinner av lättare, vilket förbättrar sikten under regniga förhållanden.

Skrubbhandske

Skrubbhandsken är ett verktyg för handtvätt av bilen. Den är tillverkad av mikrofiber eller ull och är utformad för att effektivt avlägsna smuts från lacken utan att skapa repor.

Snöskum / Snow foam

Snöskum eller snow foam är ett förtvättsmedel som appliceras med en skumkanon eller tryckspruta. Det täcker bilen med ett tjockt skumlager, vilket mjukgör och lyfter bort smuts innan huvudtvätten.

Däckrengöring

Däckrengöring är specifikt utformad för att rengöra och återställa däckens svarta utseende. Det tar effektivt bort smuts, vägsalt och bromsdamm från däcken.

Motorvax

Motorvax används för att skydda och ge glans åt motorrummets komponenter. Det är ofta värmetåligt och hjälper till att förebygga korrosion och smutsansamlingar.

Asfaltborttagare

Asfaltborttagare är en produkt som är specifikt framtagen för att effektivt avlägsna asfaltsfläckar och tjära från bilens yta utan att skada lacken.

Smörjmedel

Smörjmedel används för att underhålla och skydda bilens rörliga delar, som dörrgångjärn och lås. De hjälper till att minska friktion och förhindra korrosion.

Mikrofiberduk

Mikrofiberdukar används för att torka bilen efter tvätt utan att lämna ränder eller repor. De är superabsorberande och mjuka mot lacken.

Lackerad fälgförseglare

Lackerad fälgförseglare används för att skydda fälgarna från smuts, bromsdamm och korrosion. Den skapar en skyddande barriär som gör framtida rengöring lättare.

Bilschampo med vax

Bilschampo med vax är en två-i-ett-produkt som både rengör och lämnar ett tunt skyddande vaxskikt på bilen, vilket ger glans och en liten skyddseffekt.

Keramisk “Quick Detailer”

Keramiska quick detailers är snabbehandlingsprodukter som ger en glansig finish och lägger till ett tunt keramiskt skyddslager på bilens yta. De är bra för snabb touch-up mellan tvättar.

Glaspolermedel

Glaspolermedel är utformat för att ta bort vattenfläckar, smuts och oxidering från bilens fönsterglas, vilket förbättrar sikten och ger en klarare yta.

Fälgvax

Fälgvax appliceras på rengjorda fälgar för att skydda mot smuts och bromsdamm. Det gör det lättare att hålla fälgarna rena och ger en glansig finish.