Bilschampo bäst i test – 5 Bästa bilschampon!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2023-11-21

Att hålla bilen ren och fräsch är en viktig del av att ta hand om den, och för just det är bilschampot den mest optimala produkten att använda. I den här artikeln utforskar vi de 5 bästa bilschampona för att få bilen riktigt fräsch. Vi går igenom och jämför olika modellers effektivitet, dofter, pris, skonsamhet och utser sedan ett bilschampo till bäst i test!

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för autodude.se

Bilschampo bäst i test

Bäst i test: Tershine Purify S

Tershine Purify S bilschampo

Tershine Purify S är det ultimata valet för bilägare som vill ha en produkt som rengör och skyddar bilens yta på samma gång. Dess unika sammansättning gör att den tar bort smuts och missfärgningar utan att skada bilens känsliga lack. Tershine Purify S är också enkel att använda – bara en liten mängd räcker för att skapa ett tjockt skum som enkelt kan appliceras på bilens yta.

Efter att schampot sköljts av lämnar det en djup och glänsande yta som verkligen framhäver bilens utseende. Tershine Purify S är verkligen den självklara vinnaren av vårt test!

Tershine verkligen älskas av marknaden, och Purify S har ett snittbetyg på 4,7/5 hos Autodude.se baserat på 776 recensioner

Bäst för handtvätt: Car5

Car5 bilschampo

Car5 bilschampo är en pålitlig produkt för bilägare som söker en högpresterande och prisvärd lösning. Det är lätt att applicera och ger ett rikligt skum som enkelt löser upp smuts och missfärgningar från bilens yta. Car5’s bilschampo ger också en klar och glänsande yta som får bilen att se ny ut.

Dessutom är bilschampot tillverkat av högkvalitativa ingredienser som är skonsamma mot bilens lack. Också noterbart är det faktum att det är ett billigt bilschampo. I skrivande stund kostade det 218 kr för 1000 ml, vilket motsvarar ett milliliterpris på ~0,22kr/ml. Det är ganska precis hälften av vad det genomsnittliga bilschampot kostar!

Med keramiskt skydd: King Carthur

King Carthur ceramic shampoo

King Carthur Ceramic Shampoo är det perfekta valet för bilägare som vill ha ett högpresterande bilschampo som skyddar bilens yta. Med en unik formel som innehåller keramiskt lackskydd, tar King Carthur bort smuts och missfärgningar samtidigt som det lämnar en glansig och skyddande yta på bilen.

Det är också lätt att använda – bara en liten mängd av schampot räcker för att skapa ett lödder som enkelt kan appliceras på bilens yta. King Carthur ger en långvarig skyddande effekt som hjälper till att förhindra skador från UV-strålar, vägsalt och andra yttre faktorer.

Om du letar efter ett högpresterande bilschampo med keramiskt skydd, är King Carthur’s keramiska bilschampo det självklara valet för din bil.

Mest skonsamma: Dodo Juice

Dodo Juice Born to be mild

Dodo Juice är det ultimata valet för bilägare som söker efter ett skonsamt bilschampo som är snällt mot bilens lack. Med en unik blandning av naturliga ingredienser som inte skadar bilens yta, tar Dodo Juice bort smuts och missfärgningar på ett skonsamt sätt. Dessutom är Dodo Juicen enkel att använda – bara en liten mängd av schampot räcker för att skapa ett tjockt och rikt skum som enkelt kan appliceras på bilens yta.

Efter att schampot sköljts av lämnar det en skinande ren yta som verkligen framhäver bilens lack.

I skrivande stund kostade Dodo Juice “Born to be Mild” schampot 429 kr för 1000 ml, vilket motsvarar ~0,43kr/ml. Det placerar det i vår medelprisklass.

Bäst storpack: Mafra Flux

Mafra Flux bilschampo

Mafra Fux är det perfekta valet för bilägare som letar efter ett högkvalitativt bilschampo i en större förpackning. Med en storlek på 5 liter räcker det länge och ger en hög kostnadseffektivitet. Mafra Fux bilschampo är också lätt att använda – det skapar ett rikt skum som enkelt kan appliceras på bilens yta för att ta bort smuts och missfärgningar på ett effektivt sätt.

Förutom att Mafra fick bra betyg i vårt allrengörings test, så är även deras bilschampo skonsamt mot bilens lack och lämnar en glänsande yta efter användning. Om du letar efter ett högkvalitativt bilschampo i en stor och praktisk förpackning, är Mafra Fux det självklara valet för din bil!

Bästa bilschampot

Hur väljer man det bästa bilschampot?

Att välja det bästa bilschampot är ingen lätt uppgift, och det ena schampot kanske är perfekt för V70:n, medan din Nissan Supra behöver ett helt annat. Nedan är en lista på kriterier man ska ha i åtanke när man väljer bilschampo, dessa inkluderar att titta på ingredienserna, dess effektivitet, doft, pris och skonsamhet.

  • Titta på ingredienserna: se till att schampot inte innehåller alltför kraftfulla kemikalier som kan skada din bils lack.
  • Effektivitet: se till att schampot löddrar ordentligt, det gör tvättandet betydligt mer effektivt.
  • Dofter: kemikaliska dofter skriker 2004, numera finns det därför bilschampon som luktar riktigt gott! Se till att välja ett med en doft som passar din näsa.
  • Pris: jämför olika bilschampons priser utifrån hur många milliliter du får per krona. Det gör du genom att räkna: antal milliliter / pris
  • Skonsamhet: är antagligen det allra viktigaste, inte minst när man ska tvätta sportbilen. Se till att tillverkaren har nämnt schampots skonsamhet och att det inte innehåller ämnen som kan rubba existerande lackskydd eller vaxyta.

Vad är bilschampo?

Bilschampo är en rengöringsprodukt speciellt utvecklad för att tvätta exteriören på bilar. Det är skonsammare än vanliga rengöringsmedel och är designat för att effektivt ta bort smuts, olja och andra föroreningar utan att skada bilens lack eller vaxskydd. Bilschampo producerar vanligtvis mycket skum, vilket underlättar rengöringen och minimerar risken för repor.

Vad gör ett bilschampo?

Ett bilschampo har till uppgift att ta bort fett och smuts från lackens yttersta skick utan att orsaka skador på finishen.

Hur mycket kostar ett bilschampo?

Det är svårt att säga vad ett pris för bilschampo är exakt. Men ett par kronor per tvätt kan du räkna med och sedan beror det på hur stor förpackning du köper.

Är bilschampo den viktigaste bilvårdsprodukten?

Ja, bilschampo är definitivt den viktigaste bilvårdsprodukten. Det viktigaste är trots allt att hålla bilens yttre i toppskick och det är precis vad bilschampon gör.

Vilka olika typer av bilschampon finns det?

Det finns olika typer av bilschampon, bland annat sådana som innehåller vax för extra glans och skydd.

Hur använder man ett bilschampo?

  1. Skölj av bilen med vatten för att ta bort lös smuts
  2. Blanda bilschampot med vatten enligt det som står på förpackningen. Här rekommenderar vi på BilV att du experimenterar lite, testa att dryga ut det lite till!
  3. Använd en tvätthandske eller svamp för att applicera det på bilen. Jobba i sektioner från toppen och nedåt så att vattnet rinner av ordentligt och inte lämnar fula ränder.
  4. Skölj av med rent vatten för att undvika att det smutsiga schampot torkar in på ytan.
  5. Torka av bilen med mikrofiberduk eller ren handduk.

Hur använder man mindre mängd bilschampo men har samma resultat?

För att använda mindre mängd bilschampo och bevara samma resultat kan du experimentera med hur mycket du blandar ut schampot. Ofta kan du köra så lite som några droppar för en hel hink vatten, trots att tillverkaren rekommenderar en matsked.

Kan man använda annat än ett schampo?

Det finns självklart många alternativ till bilschampo. Vanlig såpa eller avfettningsmedel är två alternativ. Men ha i åtanke att bilschampo är framtaget för att rengöra din bil så skonsamt som möjligt och därför är det i regel det bättre alternativet.

Bilschampo test

Hur gjorde vi vårt bilschampo test?

För att inleda vårt bilschampo test hittade vi några lämpliga produkter. Vi tittade bland annat på hur miljövänligt de var, hur effektivt de rengjorde, och hur mycket man fick för pengarna. Ganska snabbt hittade vi några modeller vi ansåg vara passande.

Efter det tog vi en titt på ett stort antal kundrecensioner och produktbeskrivningar. Detta för att bilda oss en bättre uppfattning om produkterna. Med det vi läst satte vi sedan ihop våra egna recensioner om alla produkterna.

Sist men inte minst behövde vi sätta ihop bilschampo bäst i test listan också! Det gjordes efter att vi jämfört de olika modellerna. Kriterier som tittades på extra noga var bland annat effektivitet, miljövänlighet, och hur skonsamt det var på bilen.

Källor