Förtvättsmedel bäst i test – 4 Bästa förtvättsmedlen!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2023-11-19

Förtvättsmedel är A och O för en riktigt ordentlig biltvätt, och för att få så bra resultat som möjligt behöver man ett bra förtvättsmedel också. Nedan har vi utsett förtvättsmedel bäst i test, och jämfört olika modellers pris, effektivitet och kundomdömen. Vi visar dig de 4 bästa förtvättsmedlen som skummar bra, är effektiva och får bort även de lite tuffare fläckarna.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för autodude.se

Förtvättsmedel bäst i test

Bäst i test: King Carthur förtvättsmedel

King Carthur förtvättsmedel
Otroligt effektivt
Drygt
Biologiskt nedbrytbar
Dyr

Last updated: 2024-05-27 10:33:45

Det kanske mest populära förtvättsmedlet på hela marknaden är King Carthurs “Control Snow Foam”. Vi på BilV ger det härmed stämpeln som bäst i test, på grund av dess grymma effektivitet och vaxsäkra formula.

Det har fått hela 4,5/5 i betyg hos Autodude, med 6973 omdömen, det är otroligt! Många nämner det som det bästa förtvättsmedlet de testat och att det löser insekter och smuts på fronten av bilen utan problem.

I skrivande stund kostar det dessutom så lite som 179 kr för 1000 ml, det är alltså 0,179kr/ml, ett otroligt lågt pris jämfört med konkurrenterna.

Bäst premiumval: Gyeon Q2

Gyeon Q²M Foam förtvättsmedel
Vax- & lackskyddsvänlig
Effektiv
Tjockt skum
Dyr

Last updated: 2024-05-27 10:33:45

Gyeon’s förtvättsmedel är av det lite dyrare slaget, och används tillsammans med en foam lance i och med att det skummar. Recensionerna vi hittat är bra, och många nämner att det stannar kvar på lacken länge och löddrar ordentligt.

Gyeon’s förtvättsmedel fungerar dessutom att använda på vaxade och lackskydds-behandlade bilar. Det gör den än mer skonsam, den är till och med pH-neutral! Vi på BilV gillar det tjocka skummet och effektiviteten med användningen. En stor tumme upp!

Bäst billiga förtvättsmedlet: ValetPRO

ValetPRO pH-neutralt förtvättsmedel
pH-neutralt för skonsamhet
Tjockt och stannar på lacken
Vaxvänligt
Kräver ibland flera lager för att få bort fläckar

Last updated: 2024-05-27 10:33:46

Det bästa billiga förtvättsmedlet är ValetPRO’s pH-neutrala variant. I skrivande stund kostar det så lite som 139 kr för 1000 ml, det är alltså 0,139kr/ml (!) Det som drar tillbaks betyget är dock att det dels inte är så drygt, och ibland kräver flera lager för att få bort fläckarna.

Man får vad man betalar för helt enkelt – men ValetPRO’s förtvättsmedel är lite mer mångsidigt än konkurrenternas. Eftersom det kan användas i vanlig pumpflaska kan man använda det även utan skumlans.

ValetPRO har fått positiva recensioner på det brittiska forumet DetailingWorld.co.uk

För proffset: Car5

Car5 prewash foam
Vaxsäkert
Extremt mycket skum
Extra lång verkningstid
Finns bara i stora kvantiteter
Bästa förtvättsmedlet

Hur väljer man det bästa förtvättsmedlet?

Att välja ut det absolut bästa förtvättsmedlet är ingen lätt uppgift, det vet vi. Ett riktigt bra förtvättsmedel ska förstås skumma bra, vara effektivt, och få bort även de lite tuffare fläckarna. Men hur vet man det om man aldrig testat det? Här kommer lite tips på hur du ska tänka inför ditt val.

Hur effektivt är det?

Såklart kan du inte veta hur effektivt medlet är innan du använt det själv. Därför rekommenderar vi att du tittar på kundrecensionerna! I recensionerna skriver folk ofta hur länge förtvättsmedlet ligger på bilen, om det glider av snabbt och hur effektivt det är. Det kan också vara en bra idé att titta på ingredienserna, det kan vara det första tecknet på hur bra den tar bort smutsen. Vi rekommenderar biologiskt nedbrytbara varianter – både på grund av dess ökade effektivitet, men också för att det hjälper miljön!

Vad kostar det per tvätt?

Istället för att räkna på hur mycket en flaska eller dunk kostar borde du räkna på hur mycket en tvätt kostar. Olika medel är olika dryga, och det innebär förstås att de då räcker olika länge. Räkna istället ut hur många milliliter du använder per tvätt, och hur mycket det kostar per milliliter. Vårt riktpris för en prisvärd flaska förtvättsmedel är omkring 8kr/tvätt.

Kan det användas på vaxade bilar?

Har du bilvax på bilen? Då är det viktigt att du ser till att förtvättsmedlet är anpassat för det! En del produkter tar bort vaxet eller lackskyddet, medan andra fungerar bättre på vaxade bilar. Lyckligtvis kan du få reda på det genom produktbeskrivningarna – där står det alltid.

Vad är förtvättsmedel för bilar?

Förtvättsmedel är en rengöringsprodukt som används för att lösa upp och avlägsna kraftig smuts och sot från bilens ytor innan den ordinarie tvätten. Det appliceras före huvudtvätten för att göra rengöringsprocessen effektivare och skonsammare för lacken.

Är förtvättsmedel och skumtvättmedel samma sak?

Förtvättsmedel är en rengöringsprodukt som används för att lösa upp och ta bort kraftig smuts från bilens ytor innan den ordinarie tvätten. Det appliceras före huvudtvätten för att göra rengöringsprocessen effektivare och skonsammare för lacken.

Hur mycket kostar förtvättsmedel?

Nej, förtvättsmedel och skumtvättmedel är inte samma sak. Förtvättsmedel är en lösning som bryter ner kraftig smuts innan huvudtvätten, medan skumtvättmedel är en typ av bilshampo som används med foam lance för att skapa ett tjockt, rengörande skum på bilens yta.

Förtvättsmedel test

Hur gjorde vi vårt förtvättsmedel test?

Vi inledde vårt förtvättsmedel test med att hitta några modeller som kunde passa på topplistan. Ganska snabbt hittade vi de populäraste modellerna och tog en närmre titt på varför de var så populära. Vi valde sedan ut några av dessa, och tog fram deras för- och nackdelar.

Sist men inte minst satte vi ihop vår förtvättsmedel bäst i test lista efter att vi vägt deras bra och dåliga sidor mot varandra. Vi tyckte bland annat att hur lättanvänt medlet i fråga var, hur många tvättar man fick per krona och effektiviteten var det allra viktigaste.

Källor