Fälgrengöring bäst i test 2023 – läs INNAN ditt köp!

Är du också ute efter fälgrengöring bäst i test? Då bör du läsa denna artikel innan du genomför ditt köp. Vi listar nämligen de allra bästa fälgrengöringsmedlen, samt dess för- och nackdelar.

Om man har en bil är det viktigt att också ta hand om den för att bilen ska hålla så länge som möjligt. Vägdamm, smuts och annat fäster på lacken och skapar skador vilket i sin tur kortar ned bilens livslängd. Många är noga med att tvätta bilen, men de tenderar att glömma fälgarna. Det är faktiskt fälgarna som är mest utsatta för smutsen! Fälgarna kommer inte bara att hålla längre när de blir riktigt rena, det ger också bilen ett mycket bättre helhetsintryck. Ett plus är att många fälgrengöringar också kan användas för att få bort flygrost på hela bilen!

I vårt test har vi tittat närmare på tre olika varianter av fälgrengöring. De fungerar på alla typer av däck, men gör rent på olika sätt.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för autodude.se & carcarefreaks.se

Fälgrengöring bäst i test

1. Sonax Xtreme fälgrengöring

2. Auto Finesse fälgrengöring

3. Meguiars fälgrengöring

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

1. Sonax Xtreme fälgrengöring – bäst i test!

Sonax Xtreme fälgrengöring
Sonax Xtreme fälgrengöring

En fälgrengöring som tar bort olja, gummirester, bromsdamm och mycket mer. Produkten är syrafri, och fräter inte på metalldelar eller själva fälgen. Produkten sprayas på torr fälg, får verka i cirka fyra minuter eller tills medlet blivit lila. För att öka effekten kan en borste användas för att applicera medlet. Medlet ska sedan sköljas av och ger ett otroligt resultat!

Den här fälgrengöringen kan också användas för att ta bort flygrost på bilens lack. Medlet ska dock inte användas om solen skiner starkt eller om fälgarna är varma, då kan medlet brinna fast.

2. Auto Finesse fälgrengöring

Auto Finesse fälgrengöring
Auto Finesse fälgrengöring

Fälgrengöringen från Auto Finesse är en skonsam rengöring som passar alla fälgtyper. Rengöringen kan också användas om man har kromade eller polerade fälgar då det inte skadar fälgens ytskikt. Medlet tar bort bromsdamm och lättare smuts men är inte tänkt för grovrengöring utan ska snarare ses som en produkt för att underhållsrengöra med jämna mellanrum.

Produkten späds ut med vatten och blandas till ett fint skum. Skummet fördelas sedan på fälgarna med en fälgborste och borsten kan användas för att få bort extra envisa fläckar.

3. Meguiars “ultimate” recension

Meguiars fälgrengöring
Meguiars fälgrengöring

Meguiars Ultimate är en PH-neutral fälgrengöring och det innebär att den kan användas på alla ytor, samt på alla typer av fälgar. Produkten löser upp bromsdamm, och det blir lila när det kommer i kontakt med flygrost och andra metallpartiklar. Fälgrengöringen är mycket skonsam och kan användas även på känsligare fälgar.

Medlet sprayas på den torra fälgen och sedan används en fälgborste för att fördela medlet jämnt samt för att öka effektiviteten. Det kan lämnas att verka i tre till fyra minuter men ska inte torka på fälgen. Medlet ska sedan torkas eller sköljas bort noga för ett grymt resultat!

Vanliga frågor

Här tar vi upp några vanliga frågor som ofta ställs kring fälgrengöring, samt svarar på dem.

Hur mycket kostar fälgrengöringsmedel?

Fälgrengöringsmedel finns i alla prisklasser och förpackningsstorlekar. En liter medel ligger i regel på mellan 100-300 kronor beroende på märke, innehåll med mera.

Behöver man verkligen fälgrengöringsmedel?

Fälgrengöringsmedel är inget måste att ha, men om man vill ta hand om fälgarna och är mån om att de ska hålla länge är det absolut inte fel att rengöra dem ordentligt med fälgrengöring ibland.

Hur använder man fälgrengöringsmedel?

Fälgrengöringsmedel är mycket enkla att använda, här är det steg-för-steg;

  1. Applicera medlet med hjälp av trasa eller fälgborste
  2. Låt torka in enligt beskrivningen på flaskan
  3. Torka av eller spola av med högtryckstvätt
  4. Voila! Riktigt fräscha fälgar!

Psst! Behöver däcken lite luft också kanske? Kolla in vår luftpåfyllare bäst i test lista!

För dig som inte är den läsande typen, här är en djupgående guide om hur man rengör fälgarna (eller hela hjulen för den delen):

Bästa fälgrengöringen

Hur väljer man den bästa fälgrengöringen?

Om fälgarna är rena och fina gör det faktiskt mer än man kan tro för bilens helhetsintryck. Där kommer den fälgrengöring man väljer att spela extrem stor roll. Det finns ett par saker att tänka på när man ska köpa en fälgrengöring och här tar vi upp några av dem.

  • Priset
  • Medlet får inte skada
  • Hur ska medlet användas?
  • Miljövänliga produkter

Välja fälgrengöring efter funktion

Alla fälgrengöringar har en gemensam funktion, och det är att göra fälgen ren. Men de olika produkterna kan fungera på lite olika sätt. En del av dem behöver skrubbas med för att göra rent, några ska spolas bort, andra kan man bara torka av. Om du inte har tillgång till vatten kanske det är klokast att välja en variant som torkas bort. Kom också ihåg att du kanske också behöver köpa ett fälgvax för att behålla den vackra ytan efteråt. Då går ännu mer pengar!

Är dyra produkter alltid bäst?

När det kommer till bilvårdsprodukter behöver det inte alls vara så att det är den dyraste versionen som är bäst. En del av de dyra produkterna kan rent av vara för starka och skada fälgen. Det skadar inte att testa medlet på insidan av fälgen, där en eventuell skada inte syns.

Fälgrengöring test

Hur gjorde vi vårt fälgrengöringsmedel test?

Vi provade fälgrengöringsmedlet på fälgar av plåt samt aluminium. Vi såg till att de var ungefär jämnt nedsmutsade och sedan applicerades fälgrengöringen enligt instruktioner på förpackningen. Medlet fick verka, och spolades sedan av. Vi lät fälgarna torka och jämförde sedan hur mycket smuts försvunnit. Vi tittade på hur mycket svåra fläckar så som asfalt, bromsdamm och liknande som tagits bort, samt på om medlet gjort några repor på fälgen.

Källor