Fälgrengöring bäst i test – 3 Bästa fälgrengöringsmedlen!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2023-11-21

Fälgrengöring är det bästa medlet för att tvätta fälgarna på bilen, och hålla de så där glänsande rena som man vill ha de. Vägdamm, smuts och annat fäster inte bara på lacken, utan också på fälgarna vilket är något man ofta glömmer. I den här artikeln går vi igenom de 3 bästa fälgrengöringsmedlen som ger grymma resultat. Vi jämför fälgrengöringarnas effektivitet, pris, samt användarvänlighet och visar dig vilken fälgrengöring som är bäst i test.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för autodude.se & skruvat.se

Fälgrengöring bäst i test

Bäst i test: Sonax Xtreme fälgrengöring

Sonax Xtreme fälgrengöring

Ett medel som tar bort olja, gummirester, bromsdamm och mycket mer är Sonax Xtreme. Det är den vi utser till fälgrengöring bäst i test! Den är syrafri, och fräter därför varken på metalldelar eller själva fälgen. Den sprayas med enkelhet på torr fälg, får verka i cirka fyra minuter eller tills medlet blivit lila. Resultatet blir riktigt glansigt!

För att öka effekten kan en borste användas för att applicera medlet. Medlet ska sedan sköljas av och ger ett otroligt resultat!

Den här fälgrengöringen kan också användas för att ta bort flygrost på bilens lack. Medlet ska dock inte användas om solen skiner starkt eller om fälgarna är varma, då kan medlet brinna fast.

Sonax Xtreme har fått mycket bra recensioner och har ett genomsnittligt betyg på 4,7/5 hos Autodude.se baserat på 638 recensioner!

Mest skonsamma fälgrengöringen: Auto Finesse Revolution

Auto Finesse fälgrengöring

Fälgrengöringen från Auto Finesse är en skonsam rengöring som passar alla fälgtyper. Rengöringen kan också användas om man har kromade eller polerade fälgar då det inte skadar fälgens ytskikt. Medlet tar bort bromsdamm och lättare smuts men är inte tänkt för grovrengöring utan ska snarare ses som en produkt för att underhållsrengöra med jämna mellanrum.

Produkten späds ut med vatten och blandas till ett fint skum. Skummet fördelas sedan på fälgarna med en fälgborste och borsten kan användas för att få bort extra envisa fläckar.

I skrivande stund kostade Auto Finesse Revolution 189 kr för 500ml, vilket motsvarar ungefär 0,38kr/ml. Det gör att vi på BilV klassar den i medelprisklassen, nästan exakt samma pris som Sonax Xtreme.

Bästa pH neutrala: Meguiars ‘Ultimate All Wheel’

Meguiars Ultimate All Wheel Cleaner

Meguiars Ultimate är en PH-neutral fälgrengöring och det innebär att den kan användas på alla ytor, samt på alla typer av fälgar. Produkten löser upp bromsdamm, och det blir lila när det kommer i kontakt med flygrost och andra metallpartiklar. Fälgrengöringen är mycket skonsam och kan användas även på känsligare fälgar.

Medlet sprayas på den torra fälgen och sedan används en fälgborste för att fördela medlet jämnt samt för att öka effektiviteten. Det kan lämnas att verka i tre till fyra minuter men ska inte torka på fälgen. Medlet ska sedan torkas eller sköljas bort noga för ett grymt resultat!

Bästa fälgrengöringen

Hur väljer man den bästa fälgrengöringen?

Om fälgarna är rena och fina gör det faktiskt mer än man kan tro för bilens helhetsintryck. Där kommer den fälgrengöring man väljer att spela extrem stor roll. Det finns ett par saker att tänka på när man ska köpa en fälgrengöring och nedan är en lista på några av dem.

  • Priset
  • Medlet får inte skada
  • Hur ska medlet användas?
  • Miljövänliga produkter

Vad är fälgrengöring?

Fälgrengöring är en bilvårdsprodukt avsedd för att rengöra bilens fälgar. Den är formulerad för att effektivt ta bort smuts, bromsdamm, vägsalt och andra föroreningar som ofta samlas på fälgarna. Dessa rengöringsmedel kan vara syrabaserade eller syrafria beroende på fälgarnas material och graden av smuts.

Hur mycket kostar fälgrengöringsmedel?

Fälgrengöringsmedel finns i alla prisklasser och förpackningsstorlekar. En liter medel ligger i regel på mellan 100-300 kronor beroende på märke, innehåll med mera.

Behöver man verkligen fälgrengöringsmedel?

Fälgrengöringsmedel är inget måste att ha, men om man vill ta hand om fälgarna och är mån om att de ska hålla länge är det absolut inte fel att rengöra dem ordentligt med fälgrengöring ibland.

Hur påverkar regelbunden fälgrengöring fälgarnas livslängd?

Regelbunden användning av fälgrengöring bidrar till att hålla fälgarna rena och i bra skick, vilket förbättrar bilens överlaga utseende och förlänger fälgarnas livslängd.

Tips: Många fälgrengöringar kan även användas för att få bort flygrost på hela bilen!

Hur använder man fälgrengöringsmedel?

Fälgrengöringsmedel är mycket enkla att använda, här är det steg-för-steg;

  1. Applicera medlet med hjälp av trasa eller fälgborste
  2. Låt torka in enligt beskrivningen på flaskan
  3. Torka av eller spola av med högtryckstvätt
  4. Voila! Riktigt fräscha fälgar!

Tips: efter tvätten – applicera ett lager fälgvax för att bevara den glänsande ytan, samtidigt som du skyddar fälgarna mot smuts.

Fälgrengöringsmedel test

Hur gjorde vi vårt fälgrengöringsmedel test?

Vi provade fälgrengöringsmedlet på fälgar av plåt samt aluminium. Vi såg till att de var ungefär jämnt nedsmutsade och sedan applicerades fälgrengöringen enligt instruktioner på förpackningen. Medlet fick verka, och spolades sedan av. Vi lät fälgarna torka och jämförde sedan hur mycket smuts försvunnit. Vi tittade på hur mycket svåra fläckar så som asfalt, bromsdamm och liknande som tagits bort, samt på om medlet gjort några repor på fälgen.

Källor