Fälgvax bäst i test – hitta bästa fälgvaxet!

Letar du också efter fälgvax bäst i test? Då har du definitivt hittat rätt artikel! Vi går nämligen igenom de absolut bästa fälgvaxen för att dina fälgar ska skina!

Fälgarna är kanske inte det första alla tittar på när de ska köpa bil. Inte heller bilägaren lägger så mycket tid just på fälgen varje dag utan man tar för givet att de gör sitt jobb. Men sanningen är att fälgarna utsätts för väldigt mycket, bland annat bromsdamm och vägsalt. Med ett bra fälgvax kan du skydda dina fälgar samtidigt som det blir betydligt enklare att göra dem rena. Med ett bra fälgvax glänser fälgarna året runt och dessutom är vaxet väldigt drygt.

I vårt test har vi med tre olika typer av fälgvax som alla fungerar på alla typer av fälgar!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för autodude.se

Fälgvax bäst i test

1. Auto Finesse fälgvax

2. Angelwax fälgvax

3. Gyeon Q2 fälgförsegling

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Prisklass: Premium

Auto Finesse fälgvax – bäst i test!

Auto Finesse fälgvax
Auto Finesse fälgvax

Auto Finesse fälgvax är ett effektivt fälgvax som ger ett bra skydd mot smuts och damm. Vaxet gör det också lättare att sedan rengöra fälgarna. Det här vaxet kommer i en plåtburk och appliceras lättast med en svamp eller duk. Vaxet tål hög temperatur, och är speciellt anpassat för att fungera på aluminiumfälgar men det fungerar såklart också på plåtmodeller.

Vaxet är också optimalt för kromade fälgar, eftersom kromet får en väldigt fin yta efter applicering. Det doftar dessutom fräscht av mint!

Hållbarheten är mellan 6-12 veckor men den kan variera något beroende på hur ofta man kör och tvättar.

Angelwax fälgvax

Angelwax fälgvax
Angelwax fälgvax

Angelwax har tidigare fått bra placering i vårt däckglans test, och även denna gång har de kommit med en bra produkt! Det är ett slitstarkt fälgvax som utlovar skydd för fälgarna i upp till sex månaders tid! Det ger en skinande yta som motverkar att bromsdamm och annan smuts fastnar på fälgen. Vaxet gör också fälgarna lättare att rengöra. Vaxet bör appliceras med en trasa eller svamp och för bäst resultat direkt efter att fälgarna är rengjorda.

Vaxet är mycket drygt, och det kommer i en plastburk med 33 ml.

En annan bra sak är att det är rött till färgen, vilket gör att man ser var man applicerat det!

Gyeon Q2 fälgförsegling

Gyeon Q2 fälgförsegling
Gyeon Q2 fälgförsegling

Gyeon Q2 är en fälgförsegling baserad på kvarts. Den tål därför hög temperatur, och sitter kvar trots att aggressiva kemikalier används. Det applicerade vaxet har en lång hållbarhet och fälgen får självrengörande egenskaper i fler månader. Den yta som blir på fälgen motstår syra, och ofta går det bra att ta bort eventuell smuts med en pH-neutral, svagare rengöring.

Fälgförseglingen appliceras med en duk, och den beräknade hållbarheten efter applicering är 6-9 månader eller 10000 körda kilometer. Innan applicering ska fälgarna rengöras ordentligt och efter applicering bör bilen stå i minst 24 timmar för att förseglingen ska kunna härda ordentligt.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar fälgvax?

Hur mycket ett fälgvax kostar varierar. Det beror på förpackningsstorlek, märke, innehåll och mycket annat. Ett bra fälgvax är drygt och du bör räkna med att lägga mellan 250-500 kronor på en förpackning för att få ett vax av kvalitet. Det finns dock både dyrare och billigare varianter för dig som söker det.

Varför fälgvax?

Det finns flera anledningar till att man använder fälgvax. Den kanske främsta anledningen är att man helt enkelt vill skydda fälgarna. Vaxet förhindrar att bromsdamm, salt och liknande fastnar på de mjuka aluminiumfälgarna, vilket i sin tur förhindrar skador. Dessutom går det betydligt enklare och snabbare att ta bort rost från fälgarna när de är vaxade.

Hur vaxar man fälgarna mest effektivt?

Vi letade faktiskt själva efter en guide till effektiv vaxning och hittade en av Chemical Guys! De är välkända i bilvårds-industrin och har denna gång kommit med en riktigt bra video.

Bästa fälgvaxet

Hur väljer man det bästa fälgvaxet?

  • Fälgvaxet ska tåla högre temperaturer
  • Vaxet ska vara skonsamt för fälgarna
  • Om du har kromade fälgar får fälgvaxet inte skada beläggningen
  • Det fälgvax du väljer bör vara drygt
  • Fälgvaxet ska ge ett bra skydd och sitta kvar under en längre tid på fälgen
  • Det bör vara enkelt att applicera vaxet
  • Fälgvaxet bör inte vara kladdigt efter applicering eftersom smuts då kommer fastna i vaxet

När du väljer ett fälgvax bör du tänka på om kvalitet eller kvantitet är viktigast. För den som gärna applicerar vax sällan kan det vara klokt att lägga en större peng på vaxet, medan man kan välja en billigare variant om man inte har något emot att applicera om skyddet lite oftare. Tänk dock på att skyddet inte ska vara sämre när vaxet väl sitter på fälgen.

Olika fälgvax behöver härda olika länge. Om du vet med dig att du behöver använda bilen varje dag kan det vara klokt att välja ett vax med kort härdningstid. Vissa vax behöver härda i 24 timmar och under den tiden ska bilen stå still – gärna inomhus för att vaxet ska få bäst effekt.

Genom att läsa vårt test får du en bra guide på vägen kring hur du finner det bästa fälgvaxet just för dig och din bil. Det finns ett fälgvax som passar alla, det handlar bara om att hitta rätt sort.

För dig som ofta använder fälgborste kan det krävas att du applicerar nytt vax oftare. Borsten plockar nämligen bort en del av vaxet vid varje användning.

Fälgvax test

Hur gjorde vi vårt fälgvax test?

I vårt fälgvax test har vi tittat på produktbeskrivningar samt kundrecensioner och sammanställt informationen därifrån. Det medför att du som kund alltid får en sanningsenlig bild av det fälgvax vi testar. Vi har först och främst tagit till oss av tillverkarens information och den för vi vidare till dig som kund för att du ska kunna finna det fälgvax som passar dig bäst.

Vi har också läst recensioner och tagit till oss av det som står där för att kunna ge en rättvis bild. Med vårt test hoppas vi att det blir lättare för dig att finna ett fälgvax som passar dina krav och behov.

Källor