Fälgvax bäst i test – 3 Bästa fälgvaxen för bilen!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2023-11-20

Fälgvax ger den där fantastiskt blanka finishen på fälgarna, och ger de dessutom ett bra skydd. Vi visar dig de 3 bästa fälgvaxen för att bilens fälgar ska skina ordentligt. Vi jämför olika produkters effektivitet, skydd, pris, hållbarhet och utser sedan vilket fälgvax som är bäst i test.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för autodude.se

Fälgvax bäst i test

Bäst i test: Auto Finesse “Mint Rims” fälgvax

Auto Finesse mint rims fälgvax

Auto Finesse fälgvax är ett effektivt fälgvax som ger ett bra skydd mot smuts och damm. Vaxet gör det också lättare att sedan rengöra fälgarna. Det här vaxet kommer i en plåtburk och appliceras lättast med en svamp eller duk. Vaxet tål hög temperatur, och är speciellt anpassat för att fungera på aluminiumfälgar men det fungerar såklart också på plåtmodeller.

Vaxet är också optimalt för kromade fälgar, eftersom kromet får en väldigt fin yta efter applicering. Det doftar dessutom fräscht av mint, vilket är något prisar Auto Finesse för i recensioner!

Hållbarheten är mellan 6-12 veckor men den kan variera något beroende på hur ofta man kör och tvättar.

I skrivande stund kostar Auto Finesse “Mint Rims” 379 kr för 100 ml, vilket motsvarar 3,79kr/ml. Det är lite billigare än genomsnittet vi på BilV sett på marknaden.

DoftMint
Hållbarhet6-12 veckor

Bäst premiumval: Angelwax “Bilberry” fälgvax

Angelwax Bilberry fälgvax

Angelwax har tidigare fått bra placering i vårt däckglans test, och även denna gång har de kommit med en bra produkt! Det är ett slitstarkt fälgvax som utlovar skydd för fälgarna i upp till sex månaders tid! Det ger en skinande yta som motverkar att bromsdamm och annan smuts fastnar på fälgen. Vaxet gör också fälgarna lättare att rengöra. Vaxet bör appliceras med en trasa eller svamp och för bäst resultat direkt efter att fälgarna är rengjorda.

Vaxet är mycket drygt, och det kommer i en plastburk med 33 ml. I skrivande stund kostar dessa 33 ml 249 kr, vilket motsvarar ~7,55kr/ml och lägger placerar det i premiumprisklassen. Men den extremt långa hållbarheten väger i vår mening upp för det.

En annan sak vi på BilV gillar är att vaxet är rött till färgen, vilket gör att man ser var man applicerat det. Recensionerna vi hittat hos Autodude.se är lite blandade, men de har ändå lyckats få 4,5/5 i betyg.

DoftSyntetiska bär
Hållbarhetupp till 6 månader
Bästa fälgvaxet

Hur väljer man det bästa fälgvaxet?

Att välja det bästa fälgvaxet består av mer än bara en sak. Nedan är en lista på de viktigaste sakerna att tänka på när man väljer fälgvax, den inkluderar, tålighet mot högre temperaturer, skonsamhet, inte skada beläggningen, drygt, bra skydd, enkelt att applicera och inte kladda.

  • Tåla högre temperaturer: eftersom bromsarna på bilen blir väldigt varma under körning måste även fälgvaxet tåla dessa höga temperaturer. Om det inte gör det kommer det smälta och förlora sin effekt.
  • Skonsamhet: såklart vill man bevara fälgarna så länge som möjligt, då är det viktigt att fälgvaxet i sig är skonsamt mot de (inte orsakar repor).
  • Inte skada beläggningen: kromfälgar har nästan alltid en beläggning, denna bör inte tas bort av vaxet.
  • Drygt: att fälgvaxet är drygt gör att det blir billigare i längden eftersom man behöver använda mindre.
  • Bra skydd och sitta länge: det är viktigt att fälgvaxet sitter kvar länge. Minst 1 månad, men ju längre det håller, desto bättre.
  • Enkelt att sätta på: ett färgat fälgvax till exempel, är lättare att applicera eftersom man ser var man applicerat och inte.
  • Inte kladda: fälgvax som gör det drar till sig smuts direkt, vilket sedan sitter som berget i själva vaxet.

När du väljer ett fälgvax bör du tänka på om kvalitet eller kvantitet är viktigast. För den som gärna applicerar vax sällan kan det vara klokt att lägga en större peng på vaxet, medan man kan välja en billigare variant om man inte har något emot att applicera om skyddet lite oftare. Tänk dock på att skyddet inte ska vara sämre när vaxet väl sitter på fälgen.

Olika fälgvax behöver härda olika länge. Om du vet med dig att du behöver använda bilen varje dag kan det vara klokt att välja ett vax med kort härdningstid. Vissa vax behöver härda i 24 timmar och under den tiden ska bilen stå still – gärna inomhus för att vaxet ska få bäst effekt.

Genom att läsa vårt test får du en bra guide på vägen kring hur du finner det bästa fälgvaxet just för dig och din bil. Det finns ett fälgvax som passar alla, det handlar bara om att hitta rätt sort.

För dig som ofta använder fälgborste kan det krävas att du applicerar nytt vax oftare. Borsten plockar nämligen bort en del av vaxet vid varje användning.

Vad är fälgvax?

Ett fälgvax är en specialiserad bilvårdsprodukt designad för att användas på bilens fälgar. Det skapar en skyddande barriär på fälgarnas yta, vilket gör att vatten, smuts och bromsdamm studsar av istället för att fästa. Detta underlättar framtida rengöring och kan även förbättra fälgarnas utseende med en glänsande finish.

Är fälgvax och fälgförsegling samma sak?

Nej, fälgvax och fälgförsegling är inte samma sak. Fälgvax liknar traditionellt vax i sin användning och effekt, erbjuder en glänsande finish och ger temporärt skydd. Fälgförsegling å andra sidan, håller längre, och skapar en starkare och mer långvarig barriär. Fälgförseglingen är dock ofta mer tidskrävande att sätta på.

Hur mycket kostar fälgvax?

Hur mycket ett fälgvax kostar varierar. Det beror på förpackningsstorlek, märke, innehåll och mycket annat. Ett bra fälgvax är drygt och du bör räkna med att lägga mellan 250-500 kronor på en förpackning för att få ett vax av kvalitet. Det finns dock både dyrare och billigare varianter för dig som söker det.

Varför fälgvax?

Det finns flera anledningar till att man använder fälgvax. Den kanske främsta anledningen är att man helt enkelt vill skydda fälgarna. Vaxet förhindrar att bromsdamm, salt och liknande fastnar på de mjuka aluminiumfälgarna, vilket i sin tur förhindrar skador. Dessutom går det betydligt enklare och snabbare att ta bort rost från fälgarna när de är vaxade.

Hur påverkar regelbunden användning av fälgvax fälgarnas livslängd?

Regelbunden användning av fälgvax kan positivt påverka fälgarnas livslängd och minska underhållsbehovet över tid. Fälgvaxet skyddar mot rost, smuts och bromsdamm, vilket minskar behovet av frekvent tvättande.

Fälgvax test

Hur gjorde vi vårt fälgvax test?

I vårt fälgvax test har vi tittat på produktbeskrivningar samt kundrecensioner och sammanställt informationen därifrån. Det medför att du som kund alltid får en sanningsenlig bild av det fälgvax vi testar. Vi har först och främst tagit till oss av tillverkarens information och den för vi vidare till dig som kund för att du ska kunna finna det fälgvax som passar dig bäst.

Vi har också läst recensioner och tagit till oss av det som står där för att kunna ge en rättvis bild. Med vårt test hoppas vi att det blir lättare för dig att finna ett fälgvax som passar dina krav och behov.

Källor