Hjulmutternyckel bäst i test – hitta bästa hjulmutternyckeln!

Letar du också efter hjulmutternyckel bäst i test? Då har du hittat till rätt sajt! I den här artikeln går vi över de allra bästa nycklarna vi testat.

Alla som har en bil, släpvagn eller annat fordon där däcken sitter fast med muttrar bör ha en hjulmutternyckel liggande i garaget. Många hjulmutternycklar har ett teleskopskaft som kan dras ut och det gör att muttrarna ofta lossnar lite lättare. I det här testet har vi med tre olika hjulmutternycklar som alla kommer med en eller flera vändbara hylsor. Alla hjulmutternycklar är av universaltyp och ska därför passa de flesta fordon.

*Den här artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för skruvat.se, autoexperten.se & laitis.se

Hjulmutternyckel bäst i test

1. Skruvat hjulmutternyckel

2. Kamasa Tools hjulmutternyckel

3. Kamasa Tools hjulmutternyckel

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Skruvats hjulmutternyckel – bäst i test!

Skruvat hjulmutternyckel
Skruvat hjulmutternyckel

Skruvats hjulmutternyckel är en variant som är av universaltyp. Den har ett teleskopskaft vilket betyder att du kan dra ut skaftet något och låsa det i ett läge du föredrar. Hjulmutternyckeln kommer med två vändbara och avtagbara hylsor varav en är i storlek 17/19 och den andra i storlek 21/23. Det här är de vanligaste storlekarna på hjulmuttrar vilket betyder att nyckeln passar till de flesta bilar.

Hylsorna är dock något tjocka så om du har hjulmuttrar som måste lossas med en tunn nyckel kommer den här modellen inte att fungera.

Hela hjulmutternyckeln inklusive hylsorna är tillverkade i stål, och det finns ett praktiskt gummigrepp längst ut på handtaget för säker och bekväm användning.

Kamasa Tools hjulmutternyckel (17-19mm)

Kamasa Tools hjulmutternyckel
Kamasa Tools hjulmutternyckel

Kamasa Tools har tidigare figurerat i vårt bensindunk test, och även denna gång har de kommit med bra produkter! Hjulmutternyckeln från Kamasa tools levereras med en vändbar sexkantshylsa i storlek 17/19 mm. Det är standardstorleken för många hjulmuttrar och modellen kan användas till stålfälgar samt lättmetalls- och aluminiumfälgar. Den här hjulmutternyckeln är tillverkad i stål och har ett teleskopskaft som kan dras ut till maximalt 55 cm längd.

Längst ut på skaftet finns ett gummerat grepp som förhindrar att händerna glider. Ytterdiametern på hylsorna är 25/28 millimeter vilket gör att det ibland kan vara lite trångt att nå muttrarna speciellt på nya fälgar. Hylsan som medföljer kan enkelt monteras dit eller tas bort genom en klickfunktion.

Kamasa Tools hjulmutternyckel (17-22mm)

Kamasa Tools hjulmutternyckel liten
Kamasa Tools hjulmutternyckel

Den här teleskopiska hjulmutternyckeln kommer också från Kamasa Tools och levereras med två vändbara sexkantshylsor som passar till de flesta hjulmuttrar. Hylsorna är av storleken 17/19 samt 21/22 mm.

Skaftet på hjulmutternyckeln kan dras ut till en maximal längd om 55 cm och den låses i önskad längd genom att snurra på skaftet. Hylsorna klickas på skaftet och kan enkelt tas av och vändas för en annan storlek. För säkrare användning, och för att händerna inte ska glida har den yttersta delen av handtaget försetts med ett gummigrepp.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en hjulmutternyckel?

En bra hjulmutternyckel med en eller flera hylsor av standardtyp får du för mellan 150-300 kronor. De fungerar för att lossa de flesta däck.

Vad gör man med en hjulmutternyckel?

Med en hjulmutternyckel lossar man muttrarna som håller fast hjulen på en bil, släpkärra, husbil, hästtransport eller liknande. Hjulmutternyckeln gör att muttrarna lossnar lättare och utan att slitas snett.

Hur använder man en hjulmutternyckel?

Precis som en vanlig skiftnyckel! Det kan vara en bra idé att lyfta upp fordonet med en domkraft först, sedan lossar du helt enkelt muttrarna i hjulen med hjälp av skiftnyckeln.

Bästa hjulmutternyckeln

Hur väljer man den bästa hjulmutternyckeln?

  • Hur långt ska skaftet vara på hjulmutternyckeln? Ibland kan det vara lättare att få loss en hårt sittande hjulmutter om man har ett längre skaft så man kan ta i mer. Dock får skaftet inte vara så långt att det blir instabilt och det är också bra om du inte tvingas ha en lift för att kunna rotera skaftet när du ska ha loss hjulmuttern.
  • Vilken hjulmutternyckel passar dig och dina hjulmuttrar? Olika bilar har olika hjulmuttrar. De flesta hjulmuttrar är sexkantiga men de kan ha lite olika mått. Du bör ta reda på vilken dimension dina hjulmuttrar har. De flesta hjulmutternycklar har med en hylsa som i regel är vändbar. De vanligaste hylsorna har en sida med mått 17 och en sida med 19, men det finns även större och mindre hylsor.
  • Vissa hjulmutternycklar har ganska breda hylsor och det kan vara klokt att ha koll på att vissa fälgar kräver en riktig hylsnyckel för att man ska få loss hjulmuttrarna. Då kan det vara omöjligt att använda en hjulmutternyckel med fast hylsa.
  • Den bästa hjulmutternyckeln måste gå att låsa fast om det är en teleskopvariant. Om du inte kan lita på att hjulmutternyckeln låses kan den vara farlig att använda.
  • När du väljer den bästa hjulmutternyckeln ska den få ett bra grepp om hjulmuttern. Det är viktigt att mutternyckeln inte drar snett, samt att den inte tappar sitt grep.
  • Om du ska använda den på motorcykeln kan det vara en bra idé att också använda kedjespray för mc. Då sitter muttrarna bättre efteråt.
Hjulmutternyckel test

Hur gjorde vi vårt hjulmutternyckel test?

All information vi har med om hjulmutternycklarna i testet är hämtad från kundrecensioner samt produktbeskrivningar. Vårt mål med testet är att du som blivande köpare ska få en så sanningsenlig bild av de olika hjulmutternycklarna som möjligt, och du ska veta vad du får för pengarna.

Kör du diesel? Kolla in vår dieseltillsats bäst i test lista!

All information från tillverkaren sammanställs och jämförs med vad kundrecensioner tycker om produkten. Här i texten kan du sedan läsa om varje hjulmutternyckel och dess funktioner. Vi vill helt enkelt att det ska blir smidigare för dig att finna den hjulmutternyckel som passar dig bäst.

Källor