Kylartätning bäst i test – 3 bästa kylartätningsmedlen!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2024-05-11

Kylartätning är ett enkelt medel som sätts på för att täcka upp läckage i kylsystemet på bilen. Det täpper snabbt till eventuellt hål och är ofta skonsamt mot packningarna. I den här artikeln visar vi de 3 bästa kylartätningsmedlen på marknaden, utser en testvinnare, samt jämför användarvänlighet, effektivitet och pris.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för olika webbshoppar och pricerunner.com

Kylartätning bäst i test

1. STP kylartätning

2. Bar's leaks liquid

3. CRC radiator seal

Bäst i test

Bäst för moderna bilar

Bästa billiga

Prisklass: Medel

Prisklass: Premium

Prisklass: Billig

STP kylartätning – bäst i test!

En silvrig flaska kylartätningsmedel tillverkad av STP
Lätt att använda
Effektiv
Skonsam mot packningar

Den här lilla flaskan tillverkad av STP är den vi utser till kylartätning bäst i test! Den skapar en riktigt hållbar försegling över läckan. Dessutom skyddar den mot korrosion och rost.

Med sin super-effektiva formula lyckas den försegla de flesta läckage utan problem. Det som också skiljer den från andra kylartätningsmedel är att den är så skonsam mot slangar, metalldelar och packningar. Med den här behöver du inte oroa dig om att det uppstår mer skador.

Bäst för moderna kylsystem: Bar’s Leaks liquid

En gul burk med kylartätningsmedel tillverkad av "Bar's" som heter "leaks liquid"
Kan användas med alla glykoler
Passar moderna kylsystem
Smörjer och tätar vattenpumpen

Den här moderna och uppdaterade versionen av originalet från Bar’s lyckas permanent åtgärda läckage och sprickor i moderna kylarsystem med trånga kanaler. Dessutom tätar den vattenpumpen och smörjer. Det gör att slam-, rost-, och kalkbildning förhindras och motorn mår på så sätt bättre.

En riktigt bra modell som dessutom är blandbar med alla glykoler.

Last updated: 2024-06-22 07:28:30

Bästa billiga kylartätningen: CRC “Radiator seal”

En svart och silvrig flaska kylartätning tillverkad av CRC som kallas "radiator seal"
Billig
Räcker till 12L kylarvätska
Håller systemet rent

CRC är ofta med i våra tester, bland annat vann de vårt test av silikonstift. De är kända för sina billiga men otroligt effektiva produkten, och även den här flaskan matchar den beskrivningen. Den stoppar effektivt kylarläckaget, samtidigt som den förhindrar korrosion. Det gör att kylsystemet hålls ordentligt rent trots dess låga prislapp. Vi på BilV rekommenderar den varmt!

Last updated: 2024-06-22 07:28:30

Vanliga frågor

Hur fungerar kylartätning?

Kylartätning fungerar genom att du tillsätter ett kylartätningsmedel i kylsystemet som tätar till mindre läckor. När vätskan kommer i kontakt med luften i läckan börjar den stelna, vilket skapar en tätning som förhindrar ytterligare läckage.

Hur vet man om kylaren läcker?

Tecken på att kylaren läcker inkluderar; en pöl av kylarvätska under bilen, att motorn överhettas, eller en konstant minskning av kylarvätske-nivåer. Det kan också vara synliga sprickor eller skador på kylaren när du tittar på den.

Hur ofta är det normalt att fylla på kylarvätska?

Hur ofta du behöver fylla på kylarvätska varierar, men i en välfungerande bil bör du inte behöva göra det alltför ofta. Om du märker att du behöver fylla på vätskan mer än en gång om året, kan det vara tecken på problem, exempelvis kylarläckage.

Bästa kylartätningen

Så väljer du den bästa kylartätningen

Skydd mot korrosion och rost

Det första du bör titta på är om kylartätningsmedlet skyddar mot korrosion och rost. En bra kylartätning ska göra just det; skydda din kylare från de skadliga effekterna av korrosion och rost. Detta skydd kan förlänga livslängden på kylaren och bidra till en mer effektiv drift. Om medlet har det eller inte står ofta direkt på etiketten, alternativt i dess produktbeskrivning.

Permanenta förseglingar

En annan viktig aspekt att överväga är om förseglingen blir permanent. Permanenta tätningar är oftast mer hållbara och effektivare på lång sikt. Tänk på att de dock kan vara svårare att ta bort om du behöver göra reparationer i framtiden.

Skonsamhet

Det är också viktigt att titta på om kylartätningen är skonsam mot slangar, metalldelar och packningar. Vissa tätningsmedel kan faktiskt vara skadliga för dessa komponenter (speciellt vid långtidsanvändning), vilket kan leda till dyra verkstadsfakturor i framtiden. Se till att du väljer ett kylartätningsmedel som är format för att vara så skonsamt mot fordonets komponenter som möjligt. Detta frontar ofta tillverkaren med direkt på förpackningen, så det är hyfsat lätt att välja rätt.

Pris per milliliter

Slutligen bör du titta på hur mycket kylartätningsmedlet kostar per milliliter. Detta kan variera stort mellan olika produkter, så det är en bra idé att jämföra priser innan du gör ditt val. Så här gör du;

Pris per milliliter = pris / antal milliliter

ProduktPrisMilliliterPris per milliliter
Alternativ A149 kr300 ml0,5 kr / ml
Alternativ B205 kr150 ml1,36 kr / ml
Ett räkne-exempel på hur man räknar ut det faktiska priset på kylartätningsmedel

I ovanstående exempel blir alternativ B mer än dubbelt så dyrt! Men det är också viktigt att tänka på vilka egenskaper medlet i fråga har – ibland kan det faktiskt vara värt att betala dubbla, om det innebär en permanent tätning och bättre skydd.

Kylartätning test

Så genomfördes vårt kylartätning test

För att göra vårt kylartätning test behövde först och främst leta fram lite modeller som kunde passa. Det gjorde vi genom att helt enkelt ta en titt på vad som fanns där ute. Med hjälp av kunders betyg kunde vi ganska snabbt hitta en handfull omtyckta flaskor.

Vi gick sedan igenom en rad olika produktbeskrivningar och kundrecensioner, det var även i detta steg vi sållade bort de som vi inte uppfattade som “bra”. Med hjälp av den information vi läst satte vi sedan ihop våra egna recensioner om alla kylartätningsmedlen.

Källor