2-taktsolja bäst i test – de bästa 2-taktsoljorna!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2024-05-11

2-taktsolja, eller olja till tvåtaktsmotorer används på tvåtaktsmotorer för att smörja motorns inre delar och motverka överhettning. Alla som ägt ett 2-taktsfordon vet nog hur mycket olja det går åt, och det är därför vi i den här artikeln ska ta reda på vilken 2-taktsolja som faktiskt är bäst i test. Vi jämför dessutom olika oljors pris, eventuell rökbildning och smörningseffekt.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för olika webbshoppar och pricerunner.com

2-taktsolja bäst i test

1. Oregon 2-taktsolja

2. Motul "Scooter power"

3. Quicksilver 2-taktsolja

Bäst i test

Bäst för det trimmade

Bäst för utombordaren

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Oregon 2-taktsolja – bäst i test!

En genomskinlig flaska som innehåller röd 2-taktsolja tillverkad av Oregon
För luftkylda motorer
Högkvalitativ
Passar alla användningsområden

Den här flaskan är den vi utser till 2-taktsolja bäst i test. Med sin otroligt högkvalitativa formula kan man inte göra annat än att älska den. Den är deras senaste version lågrykande tvåtaktsolja med inbyggd stabilisator för bränslet.

En premiumolja som snabbar upp och förenklar motorstarten, men också ger bra prestanda när man väl kör. Det som också gör att den skiljer sig från mängden är att den förhindrar korrosion och håller på så sätt bränslesystemet rent.

Bäst för det trimmade: Motul “Scooter Power”

En svart flaska tvåtaktsolja tillverkad av Motul lämpad för trimmade fordon
Lög rökutveckling
Bra för högvarviga motorer

Den här 2-taktsoljan från Motul är perfekt för den högvarviga motorn på scootern eller ATV:n. Den erbjuder låg rökutveckling och passar bäst med förgasare eller insprutning. En fantastisk olja som får det trimmade fordonet att gå som ett skott!

Bäst för utombordaren: Quicksilver “DFI”-oil

En silvrig flaska 2-taktsolja för utombordare tillverkad av Quicksilver
Lägre sotavlagringar & renare motor
Minskad bränsleförbrukning
Dyr

Den här tvåtaktsoljan är lämpad för “direct fuel injection”-motorer såsom utombordaren. Eftersom den är specialutvecklad för DFI-motorerna ger den fantastiska resultat. Lägre sotavlagringar, bättre smörjning, bra skydd mot nötning, förbättrad motoreffekt och förminskad bränsleförbrukning. Vad mer kan man önska sig egentligen?

Vanliga frågor

Vad är 2-taktsolja?

2-Taktsolja är en speciell typ av olja som används i tvåtaktsmotorer. Den blandas med bensin och hjälper till att smörja motorns inre delar samt förhindra överhettning och slitage.

Hur mycket tvåtaktsolja till 5 liter bensin?

Mängden tvåtaktsolja till 5 liter bensin varierar beroende på motorns utformning. Generellt kan man säga att en blandning av 2-4% är genomsnittligt, vilket motsvarar 100-200 ml olja till 5 liter bensin.

Hur mycket 2-Taktsolja till 2 liter bensin?

För 2 liter bensin kan man generellt blanda in 40-80 ml tvåtaktsolja, givet att man följer den vanliga utspädningen på 2-4%. Ta dock alltid en titt på vad det står om motorn, vilken blandning den behöver.

Bästa 2-taktsoljan

Så väljer du den bästa 2-taktsoljan

Fordonets specifikationer

Först och främst måste du överväga vad du ska använda oljan till. Vissa oljor är mer lämpliga för specifika fordon än andra. Om du exempelvis har en snöskoter, kommer du att behöva en olja som fungerar bra i kalla förhållanden. Om du har en högpresterande motorcykel kan du behöva en olja som ger optimal smörjning under höga varvtal. Eller om du har en utombordare – så måste du ha en olja som är tillverkad för DFI-systemet.

Rökutveckling

En annan viktig faktor att överväga är om oljan ger låg rökutveckling. Tvåtaktsoljor som ger mindre rök är ofta mer miljövänliga och kan också förlänga motorns livslängd genom att minska sotet som bildas och beläggningar. Dessa oljor är oftast syntetiska eller semi-syntetiska, och även om de kan vara dyrare, är deras långsiktiga fördelar i vår mening värda pengarna.

Pris

Det är också viktigt att jämföra priset per milliliter när du köper tvåtaktsolja. Var noga med att inte bara jämföra priset på flaskan utan också mängden olja du får. Du kan ibland spara pengar genom att köpa större volymer olja, men kom ihåg att olja kan tappa effekt över tid!

Pris per milliliter = pris / antal milliliter

ProduktPrisMilliliterPris per milliliter
Alternativ A145 kr1000 ml0,145 kr / ml
Alternativ B825 kr4000 ml0,2 kr / ml
Ett räkne-exempel på hur man räknar ut pris per milliliter på tvåtaktsolja

Som du ser ser alternativ B betydligt dyrare ut när man först tittar på prislappen, men i slutändan är det inte så mycket dyrare per milliliter.

Behöver du motorolja också? Kolla in vår motorolja bäst i test lista!

Motorstart

Sist men inte minst, ska du överväga om oljan förbättrar motorstarten. Detta är speciellt viktigt i kallt väder, när oljan behöver vara tillräckligt tunn för att cirkulera snabbt och skydda motorn vid start. Oljor med goda kallstarts-egenskaper kan inte få motorn att hålla längre, utan också förbättra dess prestanda.

Tvåtaktsolja test

Så gjordes vårt tvåtaktsolja test

För att göra vårt tvåtaktsolja test började vi med att försöka välja ut några passande varianter. Här försökte vi välja något som passar alla motorer, och testvinnaren blev en variant som är lämplig för alla typer. Vi valde ut tre av de oljor som fått bäst kundrecensioner – svårare än så var det inte.

Vi tog sedan hjälp av produkternas beskrivningar och även lite recensioner från kunder. Utifrån det vi läst i de texterna skrev vi sedan våra egna recensioner om tvåtaktsoljorna.

Källor