MC ställ bäst i test – 3 bästa motorcykelställen!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2024-05-10

Ett MC ställ är det främsta och smidigaste alternativet att ha på sig när man kör motorcykel för att skydda kroppen vid eventuell krock. Nedan har vi letat fram de 3 bästa motorcykelställen för olika ändamål, samt jämfört deras andningsförmågor, stretch, körställningar och kvalitet.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.com

MC ställ bäst i test

1. RST TracTech motorcykelställ

2. Alpinestars Missile v2 ignition skinnställ

3. Spidi sport warrior MC-ställ

Bäst i test

Mest slitstarkt

Bäst premiumval

Prisklass: Medel

Prisklass: Medel

Prisklass: Premium

RST MC ställ – bäst i test!

Ett vitt och svart motorcykelställ i skinn tillverkat av RST som kallas "tractech evo 4"
Tjockt skinn
Bra andningsförmåga
Skön stretch

RST tar hem priset som MC ställ bäst i test detta året med sin “TracTech Evo 4”. Den har en optimerad passform och finns i både kvinno- och herr-modell. Tillverkad i skinn, och har 4-vägs vävda stretchpaneler som gör den otroligt lätt att röra sig i.

Neopren hittas på ärmarna och kragen för att förbättra andningsförmågan, men ja, man blir trots allt ändå varm i det. Det kan man inte göra så mycket åt, det är trots allt ett skinnställ. Det som dock skiljer sig från andra skinnställ är att det har knäskydd som fästs med kardborreband vilket gör stället lättare att tvätta.

Mest slitstarkt: Alpinestars “Missile Ignition V2”

Ett svart skinnställ för motorcykel med röda detaljer tillverkat av Alpinestars som kallas "missile v2 ignition"
Optimal körställnings-prestanda
Slistarkt
Bra ventilering

Alpinestars tog hem första plats i vårt test av MC-handskar tidigare i år, men nu får de även bra betyg för sitt motorcykelställ i skinn. Det är ett otroligt bra ventilerat ställ som har en specialanpassad passform för maximalt skydd. Det är även klassat som ett “racing”-ställ vilket innebär otroligt bra skydd och tillgång till att installera airbags. Det innebär också att kropp, knän och ärmar är utformade för optimal prestanda och körställning.

Med sin innovativa struktur på både rygg och mage får dräkten en otrolig hållbarhet och tål ordentligt med stötar och skrapskador. Stor tumme upp från oss på BilV!

Bäst premiumval: Spidi “Warrior” MC-ställ

Ett grått och neonfärgat MC ställ tillverkat i skinn av märket "Spidi"
Kan hålla vatten som dricks ur sugrör
Ventilerade läderpartier
Reflexer för att synas på natten
Dyrt

Detta är tävlingsdräkten man vill ha på sig, så är det bara! Förutom att den är tillverkat i högklassat läder från Italien har den även en otrolig slistyrka. Den strömlinjeformade avslutningen på dräkten gör dessutom att man får en riktigt bra körställning.

Sliders på knäna är avtagbara, precis som på Alpinestars motorcykelställ, något vi uppskattar enormt.

Det som däremot skiljer sig från övriga modeller är att man kan installera en hydroback-väska! Det innebär att du kan dricka vatten samtidigt som du kör, och på så sätt kyla ner kroppen som blir otroligt varmt i ett läderställ. Vi kan inte göra annat än att ge den en stor tumme upp!

Vad är ett motorcykelställ?

Ett motorcykelställ, även känt som en motorcykeldräkt, är ett plagg som är designat för att skydda motorcyklister från skador vid eventuella olyckor. Det är ofta tillverkat av tåliga material som läder eller textil och utrustat med skydd för viktiga delar som rygg, armbågar, knän och axlar.

Hur tar jag hand om mitt motorcykelställ?

Skötseln av ditt motorcykelställ beror på materialet. Läderställ kräver regelbunden rengöring och balsamering för att behålla sin rörlighet, medan textilbaserade dräkter ofta kan tvättas på låg värme i maskin.

Hur ska ett motorcykelställ sitta?

Ett motorcykelställ ska sitta åt utan att begränsa din rörlighet. Det bör ge full rörelsefrihet utan att skava eller trycka på något sätt. Dessutom ska skydden sitta på de områden som är tänkt, och inte glida runt när du rör dig.

Bästa motorcykelstället

Bästa motorcykelstället – så gör du rätt val

Avtagbara knäskydd

Ett bra MC-ställ ska ha avtagbara knäskydd. Dessa är avgörande för din säkerhet på vägen. Knäskydd ger ytterligare skydd och absorberar effekten vid eventuella olyckor. Välj en modell där skydden kan tas av och bytas ut, så att du kan anpassa skyddet efter dina behov och bekvämlighet. Dessutom gör det att dräkten i sig blir lättare att tvätta, utan att knäskydden tappar formen.

Slitstyrka

Slitstyrka är en annan viktig aspekt att överväga. Ett bra MC-ställ ska kunna motstå slitage från användning och tufft väder. MC-ställ av hög kvalitet är ofta gjorda av slitstarka material som kan motstå tryck och skrapskador, vilket gör att de håller längre. Vi rekommenderar endast skinnställ av den anledningen – de är med hästlängder mest slitstarka.

Materialval: Skinn

Se till att välja ett MC-ställ gjort av högkvalitativt skinn. Tjockleken på skinnet är en viktig faktor att tänka på. Ett tjockare skinn ger mer skydd, men kan vara mindre bekvämt. Vi rekommenderar en tjocklek på minst 1 mm. Det garanterar bra slitstyrka, samtidigt som det inte känns allt för tjockt mot kroppen. Såklart blir själva dräkten tjockare än så, men lädret ska vara så tunt.

Stretch-delar

MC-ställ med stretch-delar är utformade för att få bättre rörlighet och passform. Dessa delar, vanligtvis placerade på strategiska punkter som armbågar, under armar och knän, tillåter dig att röra dig mer fritt och gör stället betydligt bekvämare. Det är ett absolut måste, framför allt om det är ett skinnställ!

Andningsförmåga

Andningsförmågan är också avgörande, speciellt om du kör under sommarmånaderna. Ett motorcykelställ med bra andningsförmåga hjälper till att reglera kroppstemperaturen och håller dig sval och torr. Leta därför efter modeller med ventilationspaneler eller perforeringar för att öka luftflödet.

Uppfyller det säkerhetsstandard?

Titta i produktbeskrivningen om den uppfyller EU-standarden för motocykelskydd. Här kan du läsa mer om standarderna på Europa-nivå och vilka som betyder vad. Det kan vara lite svårt att förstå alla nummer, vi vet!

Sammanfattning

Att välja rätt MC-ställ är mer än bara att hitta något som ser bra ut – det handlar om att kombinera bekvämlighet, kvalitet och säkerhet. Genom att överväga ovanstående faktorer kan du göra ett mer informerat val och hitta det faktiskt bästa MC-stället.

Motorcykelställ test

Motorcykelställ test – hur gjorde vi?

För att göra vårt motorcykelställ test krävdes det enorm research. Vi gick säkert igenom 30 olika produkter innan vi hittade finalisterna, det var de vi valde att ha med på motorcykelställ bäst i test listan.

Vi läste igenom massor av recensioner från kunder, forum och produktbeskrivningar. Med hjälp av den information vi hittat i de texterna skrev vi sedan våra egna recensioner om alla ställ.

Källor