Tjärlösare bäst i test – 5 Bästa tjärlösarna!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2023-11-19

Tjära och limrester är ett rent helvete att få bort, men inte med en bra tjärlösare! Upptäck de 5 bästa tjärlösarna i vårt omfattande test och jämförelse mellan olika produkters effektivitet, parfymering, dryghet och pris. Vi utser också en flaska till tjärlösare bäst i test, det är den vi anser vara toppvalet just nu.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för autodude.se

Tjärlösare bäst i test

Bäst i test: ValetPro tjärlösare

ValetPRO citrus tjärlösare

Det här extremt effektiva medlet från ValetPro är det vi utsér till titeln tjärlösare bäst i test! Det har överlägset bäst effektivitet och lyckas lösa upp precis allt på bilen.

Förutom att den dubblar som en flygrostlösare lyckas den också lösa upp olja, bränsle, kalk, silikon, lim, kåda och fett. Den är baserad på citrusoljor vilket gör att den dessutom doftar som en doftgran under tiden du rengör. Det faktum att den är just citrusbaserad gör också att den inte orsakar skador på exempelvis plastdetaljer.

En otrolig tjärlösare som dessutom fungerar på plastdetaljerna såsom mattor och dörrlister! Värt att notera är också att den är billigare än genomsnittet, och i skrivande stund kostade den 699 kr för en 5 liters dunk, alltså ~0,14kr/ml (!)

ValetPRO Citrus Tar & Glue remover har fått 4,5 / 5 i snittbetyg hos Autodude.se, baserat på 2126 omdömen!

Mest effektiva tjärlösaren: King Carthur

King Carthur tjärlösare

King Carthur har tidigare rankat bra i vårt alkaliska avfettnings-test, och även denna gång har de kommit med en riktigt bra produkt! Det som skiljer den från konkurrenterna är i detta fall hur snabbt den verkar. På bara några minuter har den löst upp de besvärliga fläckarna som kallavfettningen inte lyckats få bort.

Det enda vi ser som negativt med flaskan är egentligen att den inte räcker så länge. Trots dess goda förmågor att ta bort fläckarna krävs det ibland mer än en spray. Det gör att flaskan inte alls räcker lika länge som många andra.

King Carthur har verkligen försökt få bort den tråkiga lukten som kommer med många tjärlösare, och vi tycker att de lyckats! Den har istället en stark doft som nästan luktar parfym – stort plus!

Bäst tjärlösare mot kåda: Gtechniq

Gtechniq W7 Tar and Glue Remover

Om din bil står under träd under vårhalvåret vet du hur otroligt jobbigt det är att ta bort kådan efteråt. Gtechniq har skapat svaret på det! Den här flaskan har en otrolig effektivitet som är svår att matcha för konkurrenterna – speciellt när det gäller kåda. Detta syns tydligt i en majoritet av kunders recensioner på Autodude.se, där många nämner dess grymma förmåga att få bort kåda.

Gtechniq’s tjärlösare har en utformning som gör den mycket dryg. Detta till stor del för att munstycket får till en bred stråle, men främst för att det behövs så otroligt lite medel för att lösa upp de tuffa fläckarna.

Mest skonsamma tjärlösaren: Dodo Juice

Dodo Juice Supernatural Tar & Glue Remover

För dig med en ömtålig vintagebil, eller som även vill använda tjärlösaren som interiörrengöring är den här varianten från Dodo Juice ditt bästa alternativ! Den är precis som Dodo Juice’s andra produkter tillverkad av naturliga ingredienser. Det gör den optimal för att använda på mer ömtåliga delar av bilen.

Tyvärr lyckas den inte lösa upp den tuffaste fläckarna som andra på topplistan, vilket är varför den fick så dålig placering. Kåda och lim blir svårare med denna, men det går om man applicerar mycket.

Bästa billiga tjärlösaren: Sonax

Sonax tjärlösare

Sonax är ofta med i våra test av bilvårdsprodukter, och även denna gång plockar de hem en plats på listan! Det är ett billigare alternativ för dig som kanske inte behöver använda så mycket. Utformningen på flaskan som är i sprayform gör nämligen att det inte är lätt att hålla tillbaka…

Trots att flaskan bara räcker till ett fåtal användningar är den ändå rekommenderad för dig som inte kommer använda den så ofta. Den får bort fläckarna effektivt och lämnar inga kladdiga spår efter sig!

I kunders recensioner på Amazon nämns det att den är riktigt högkvalitativ, men till hög prislapp. 4,5/5 i betyg baserat på 20 recensioner (få recensioner, så ta det med en nypa salt)

Bästa tjärlösaren

Hur väljer man den bästa tjärlösaren?

Att välja den bästa tjärlösaren är svårt, eftersom det finns hundratals modeller där ute att välja mellan. Nedan är en lista på de viktigaste kriterierna när man köper en tjärlösare för bilen, dessa inkluderar effektivitet, skonsamhet och pris.

Effektivitet

Hur effektiv den är kommer förbli det allra viktigaste att titta på när det kommer till tjärlösare. Utan att själv ha testat produkten kan det såklart vara svårt att veta… Då är vårt bästa tips att du tar en titt på kundrecensioner hos olika webbshoppar. Där skriver folk precis hur effektiv den är, och skippar säljsnacket som ofta hittas i själva produktbeskrivningarna.

Skonsamhet

De allra flesta tjärlösarna är tunga kemikalier som i själva verket är ganska skadliga. Såklart inte på själva lacken, men du kanske även vill använda den på mattorna i bilen, eller på instrumentbrädan? Om så är fallet rekommenderar vi att du letar efter en flaska med naturliga ingredienser. Dessa är betydligt mer skonsamma och kan därför användas på fler material.

Pris

Jämför priset per milliliter istället för den faktiska prislappen. Försök också räkna in hur dryg den är och om den kan blandas ut. Detta leder förstås till ett ännu lägre pris per milliliter.

Vad är en tjärlösare för bilen?

En tjärlösare för bilen är en specialiserad rengöringsprodukt utformad för att effektivt ta bort tjärfläckar och andra tuffa fläckar från bilens lack och ytor. Den penetrerar och mjukgör tjära, vilket gör den enklare att torka bort utan att skada lacken.

Hur mycket kostar en tjärlösare?

Förvänta dig att betala 100-300kr ungefär, för en liten flaska tjärlösare.

Hur använder man tjärlösare?

Spraya på tjärlösaren på fläckarna du vill ha bort och vänta 5-10 minuter. Spola sedan rent ytan med en högtryckstvätt eller vattenslang. Se till att få bort det allra sista med en mikrofiberduk eller vanlig handduk.

Vad är skillnaden mellan tjärlösare och limborttagare?

Skillnaden mellan tjärlösare och limborttagare ligger i deras användningsområden. Tjärlösare är formulerad för att effektivt bryta ner och ta bort fläckar av tjära från bilen. Limborttagare, å andra sidan, är till för att ta bort limrester, från till exempel dekaler eller tejp, utan att skada lacken. Viktigt att notera är dock att många är 2-in-1 och erbjuder en lösning för båda användningarna.

Kan tjärlösare för bilen användas på andra ytor än lack, som plast och glas?

Ja, tjärlösare för bilen kan ofta användas på andra ytor än bara lacken, som plastdetaljer och glas. Det är dock viktigt att titta på produktens specifikationer och göra ett test på en liten yta först, eftersom vissa tjärlösare kan vara för starka för känsligare material.

Tjärlösare test

Hur gjorde vi vårt tjärlösare test?

Vårt tjärlösare test började med att försöka hitta några lämpliga produkter. Det gjordes ganska snabbt efter att ha tagit en titt på vilka som tillverkar just tjär- och limlösare.

Vi valde ut fem stycken och tittade närmre på de med hjälp av kundbetyg. Det vi läste i kundernas recensioner användes sedan för att skriva våra egna recensioner om var och en.

Sist men inte minst behövde vi sätta ihop själva tjärlösare bäst i test listan också. Det gjordes efter att ha jämfört bland annat förmåga, effektivitet och skonsamhet.

Källor