MC hjälm bäst i test – 3 bästa motorcykelhjälmarna!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2024-05-13

En MC-hjälm är kanske det viktigaste skyddet man har som motorcykelförare, men kvaliteten mellan olika modeller skiljer sig markant. Nedan recenserar vi därför marknadens 3 bästa motorcykelhjälmar och jämför bland annat saker som ventilation, visir, design och komfort.

Är du också på jakt efter mc hjälm bäst i test? Då har du jagat fatt i rätt artikel! Nedan visar vi dig den allra bästa motorcykelhjälmen för just dina behov. Dessutom har vi satt ihop en lista på frågor och svar kring mc-hjälmar. I slutet av artikeln hittar du till och med en kort köpguide!

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

MC hjälm bäst i test

 • Bäst i test: HJC C80 MC hjälm
 • Bästa öppna MC-hjälmen: Nexx SX.60
 • Snyggast: Scorpion EXO-1400

Bäst i test: HJC C80 MC hjälm

En svart MC hjälm tillverkad av HJC med stort visir
Stort visir för brett synfält
Lätt att reglera ventiler, trots handskar
Passar både cross och MC
Solskyddet för litet

Denna gång är det HJC som tar hem titeln som MC hjälm bäst i test! Den här mattsvarta hjälmen är inte bara otroligt snygg, utan väldigt praktisk också. En otroligt skön hjälm att ha på huvudet, som finns i många storlekar.

Det som skiljer den från andra cross-liknande hjälmar är att den har ett så pass brett synfält. HJC har tänkt till här och gjort visiret större än genomsnittet – något som uppskattas enormt. Dessutom är ventilerna lätta att reglera, trots att man har MC handskar på sig.

Hjälmen är tillverkad i Polycarbonat vilket gör den mycket lätt, trots att den tål mycket stryk. En väl genomtänkt motorcykelhjälm som rekommenderas varmt av oss på BilV.

Bästa öppna MC-hjälmen: Nexx SX.60

En matt grå öppen motorcykelhjälm tillverkad av Nexx
Robust design som tål stryk
Perfekt för stadskörning
Öppet ansikte
Foderdelarna lossnar efter några års användning

För dig som föredrar en öppen MC-hjälm är detta ett av de bättre alternativen. Trots den billiga prislappen tål den mycket stryk. Det yttre skalet är tillverkat i ett lätt men slitstarkt material (ATR), som får hjälmen att bli väldigt bekväm.

Det öppna ansiktet gör den perfekt lämpad för stadskörning. Dessutom väger den in precis runt ett kilo, vilket gör den händig att ta med sig.

Det som också skiljer den från mer sofistikerade motorcykel-hjälmar är det faktum att fodret är avtagbart! Det gör det enkelt att tvätta – vi alla vet nog hur illaluktande hjälmar kan bli efter ett tag…

Snyggast: Scorpion EXO-1400

En svart hjälm för motorcykel som ser aggressiv ut
Otroligt snygg
Tyst trots öppna ventiler
Låssystem på visiret gör det extra tätt
För liten ventil vid munnen

Scorption EXO-1400 är hjälmen för dig som tänker på stilen när du kör. Det är med hästlängder den snyggaste hjälmen för motorcykel vi hittat. Med sina aggressiva drag får det en att se ut som ett riktigt proffs!

Inte nog med att den ser bra ut – den har fantastiska egenskaper också. Bland annat har den en skön insida som håller det svalt och torrt på insidan. Ventilerna är otroligt tysta, trots att de är öppna. Sist men inte minst; den har ett solskydd inbyggt i visirets in- och utsida! Vad mer kan man önska sig?

Vanliga frågor

Hur ofta ska en motorcykelhjälm bytas ut?

En motorcykelhjälm bör bytas ut var femte år under normal användning, eller såklart direkt efter en olycka. Materialen i hjälmen bryts ner över tiden, vilket kan påverka dess skyddsförmåga.

Är alla motorcykelhjälmar lika säkra?

Nej, alla motorcykelhjälmar är inte lika säkra. De bästa hjälmarna uppfyller strikta säkerhetsstandarder som ECE 22.05, DOT och Snell. Hjälmar som är tillverkade av högkvalitativa material och har avancerade funktioner som MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) kan erbjuda extra bra skydd.

Vilken typ av motorcykelhjälm är mest säker?

Full-face hjälmar anses generellt vara de säkraste eftersom de ger ett komplett skydd för ansikte och huvud. De är dock tyngre och mindre ventilerade jämfört med halv- eller hel-öppna hjälmar, så det är en avvägning mellan skydd och komfort.

Bästa motorcykelhjälmen

Hur väljer man den bästa MC-hjälmen?

Att välja den bästa MC-hjälmen går först och främst ut på att välja vilken typ du vill ha (integralhjälm som täcker hela huvudet, öppen-, eller halv-hjälm). Därefter ska du titta på säkerheten, passform, komfort, ljudisolering och pris.

Vilken typ av hjälm behöver du?

Det finns flera olika typer av motorcykelhjälmar att välja mellan, och vilken typ du behöver beror på hur och var du planerar att köra.

 1. Integralhjälmar: Dessa hjälmar erbjuder mest skydd eftersom de täcker hela huvudet och ansiktet. De är det bästa valet för höghastighets- och sportkörning.
 2. MC hjälm med öppet ansikte: Dessa hjälmar är mer bekväma och lättare än integralhjälmar men erbjuder mindre skydd. De kan vara ett bra val för stadskörning.
 3. Halvhjälmar: Dessa är de lättaste hjälmarna och erbjuder minst skydd. De kan vara lämpliga för korta resor eller som en extra hjälm för passagerare.

Att tänka på

 • Säkerhet och certifiering: När du letar efter en ny hjälm för mc, bör säkerhet vara din högsta prioritet. Se till att hjälmen har rätt certifiering, som EU:s ECE 22.05-standard. En bra källa för information om hjälmsäkerhet är Snell Memorial Foundation, en ideell organisation som testar och certifierar hjälmar.
 • Storlek och passform: En hjälm som passar bra skyddar bättre och är mer bekväm att använda. Hjälmens storlek ska matcha just ditt huvud, och ska sitta åt runt hela huvudet utan att klämma.
 • Komfort och vikt: Bekvämlighet är en annan viktig faktor. En tung hjälm kan orsaka obehag – till och med nacksmärtor under långa resor.
 • Ljudisolering: En hjälm med bra ljudisolering kan göra din åktur mer bekväm genom att minska vind- och trafikbuller.
 • Pris: Du ska inte kompromissa med säkerheten, men det är trots allt att hjälmen stämmer överens med din budget. En dyrare hjälm betyder inte alltid bättre skydd.
MC hjälm test

Så gjordes vårt MC hjälm test

För att göra vårt mc hjälm test tog vi en titt på marknaden och valde ut de modeller som fått bäst kundrecensioner. Utifrån informationen vi läst i recensioner och produktbeskrivningar satte vi ihop våra egna recensioner om hjälmarna.

För att avsluta testet sammansatte vi alla produkter i mc hjälm bäst i test listan. Det efter att deras för- och nackdelar vägts mot varandra.

Källor