MC lås bäst i test 2023 – hitta bästa motorcykellåset!

Är du ute efter MC lås bäst i test? Då har du hittat rätt ställe! I den här artikeln utsér vi det bästa motorcykellåset på marknaden. Men vi svarar också på de allra vanligaste frågorna kring motorcykellås och dess funktioner. I slutet av artikeln hittar du till och med en kort köpguide för att du ska göra det bästa valet.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se & motorsweden.se

MC lås bäst i test

1. SXP hänglås för motorcykel

2. Abus skivbromslås för mc

3. Abus 305 MC lås

Bäst i test

Bäst skivbromslås för mc

Bäst budgetval

Prisklass: Medel

Prisklass: Premium

Prisklass: Billig

SXP MC lås – bäst i test!

Ett robust svart hänglås för motorcykel från SXP
Robust
Lätt att ta med
1.2m långt
Passar inte på för täta ekrar
Vi hittade inga butiker med denna produkt

Det lås vi tycker passar in på beskrivningen mc lås bäst i test är helt klart det här tillverkat av SXP. Trots den överkomliga prislappen får man ett otroligt robust lås som verkligen tål mycket. Ett yttre hölje har dessutom lagts på utsidan av själva kedjan för att motverka klippande.

Själva hänglåset har ett yttre skal av plast för att inte rosta med åren. Något som gör att den här varianten sticker ut från andra hänglås för motorcyklar. Passar minst lika bra för mopeder som för motorcyklar. Däremot kan det behöva låsas mellan framhjulet och -gaffeln på de motorcyklar med täta ekrar.

Bäst skivbromslås för mc: Abus 8077

Ett svart skivbromslås för motorcyklar med larm tillverkat av Abus
Kraftigt
Inbyggt larm
Lätt att ta med sig
Lite dyrt

Det bästa skivbromslåset för motorcyklar vi testat är det här från den välkända låstillverkaren Abus. Det är däremot inte bara ett vanligt skivbromslås – den har ett inbyggt larm också! Det gör det till ett optimalt stöldskydd samtidigt som du får veta om någon försöker stjäla den.

Detta är verkligen ett motorcykellås av högsta klass och kan dessutom kompletteras med ett hänglås för optimalt skydd. Abus klassar det själva i säkerhetsnivå 18 av 20, vilket är otroligt högt i deras standard.

Det som också sticker ut lite är att det levereras med en liten väska för riktigt enkel förvaring.

Bäst budgetval: Abus Element 305

Ett kompakt rött skivbromslås för motorcyklar tillverkat av Abus
Passar de allra flesta skivbromsar
Billigt
Lätt att använda
Inte försäkringsgodkänd

För dig som vill spara pengar är det här mc låset från Abus ett bra alternativ. Det är ett av de billigaste låsen på marknaden, men som ändå gör jobbet. Det är otroligt kompakt, nästan så att det inte ens syns att motorcykeln är låst om man tittar en bit bort.

Stiftstorleken är på 5mm vilket gör låset lämpligt för nästan alla skotrar och motorcyklar där ute. Det enda egentliga minuset är att låset inte är försäkringsgodkänt.

Vanliga frågor

Vad är godkända MC-lås?

Godkända MC-lås är de som uppfyller vissa säkerhetsstandarder fastställda av relevanta certifieringsorgan, såsom Sold Secure, Thatcham eller SSF (Stöldskyddsföreningen) i Sverige. De är konstruerade för att erbjuda högre nivåer av stöldskydd för motorcyklar.

Är skivbromslås godkänt?

Skivbromslås kan vara godkända om de uppfyller de specificerade säkerhetskraven. Godkännandet beror på låsets konstruktion, hållbarhet och resistens mot vanliga inbrottsverktyg.

Vad menas med klass 3 lås?

Klass 3 lås är en säkerhetsklassificering som ofta används i Sverige. Det innebär att låset har testats och klarar att stå emot ett kvalificerat inbrottsförsök under minst femton minuter med hjälp av en uppsättning specificerade verktyg.

Vad är klass 1 lås?

Klass 1 lås är en låg säkerhetsklassificering. Det innebär att låset har testats och klarat av att stå emot ett grundläggande inbrottsförsök med minimala verktyg under kort tid, vanligtvis fem minuter.

Bästa motorcykellåset

Så väljer du det bästa MC låset

Som en motorcykelentusiast vet jag hur viktigt det är att skydda sin älskade tvåhjulare. Att välja rätt mc lås kan vara svårt, speciellt med så pass många alternativ på marknaden. Nedan kommer jag att gå igenom hur du hittar det bästa motorcykellåset och vilka kriterier som väger tyngst.

Säkerhet: Högsta prioriteten för ditt lås till motorcykel

Den viktigaste aspekten att tänka på när du väljer ditt motorcykellås är självklart dess förmåga att skydda. Ett bra lås för mc bör vara gjort av robust material som stål, och vara motståndskraftigt mot vanliga metoder för att bryta upp lås, såsom klippverktyg och borrande. Att tänka på säkerheten först innebär också att fundera över var du oftast kommer att ställa motorcykeln. Om det är i en högriskområde för stöld kan det vara värt att investera i ett dyrare och mer robust lås.

Storlek och vikt: Ett praktiskt mc lås

Om du ofta reser med motorcykeln, kommer storleken och vikten på låset spela stor roll. Du kommer att behöva ett motorcykellås som är lätt nog att bära runt, men samtidigt tillräckligt stort för att passa din motorcykel och det objekt du låser den till. Ett bra lås är inte till någon nytta om det är så tungt att du lämnar det hemma!

Typ av lås: Skivbromslås, hänglås, och U-lås

Det finns flera olika typer av lås för mc på marknaden, det inkluderar skivbromslås, hänglås, och U-lås. Skivbromslåsen är bra för att förhindra hjulet från att röra sig men de ger inte samma fysiska barriär som kedje- eller U-lås. Kedjelåsen är mycket flexibla och låter dig låsa din motorcykel till stora objekt, men de är tunga att bära runt på. U-låsen är otroligt starka och relativt lätta, men de är inte lika flexibla som hänglåsen.

Vill du ha bilnyckeln i säkerhet också? Kolla in vår artikel om det bästa RFID-skyddet för bilnyckeln!

Pris: Kvalitet och säkerhet i din budget

Även om du inte vill kompromissa med säkerheten, måste du också tänka på din budget. Det bästa mc låset är inte alltid det dyraste. Det finns bra, säkra lås tillgängliga i alla prisklasser. Men tänk på att ett billigare lås kan behöva bytas ut oftare, så du kan spara pengar i det långa loppet genom att investera i ett mer hållbart lås från början.

MC lås test

Så gjorde vi vårt MC lås test

Vi började vårt MC lås test med att hitta ett så brett urval produkter som möjligt. Vi ville ta med både skivbroms- och hänglås. Dessutom ville vi ha minst ett lås i varje prisklass, så att alla kan hitta något på motorcykellås bäst i test listan. Vi hittade till slut en handfull produkter som presterat bra enligt säkerhetstester och tidigare kunder.

Vi läste då på om låsen i fråga genom att ta hjälp av kunders recensioner och produktbeskrivningar hos olika e-handlare. Med informationen vi läst oss till satte vi ihop våra egna recensioner om alla låsen.

För att avsluta satte vi ihop mc lås bäst i test listan. Det gjordes efter gedigen jämförelse av deras bra och dåliga kvaliteter. Bland annat jämfördes säkerhetsklass, användarvänlighet och prislapp.

Källor