Baslåda för bil bäst i test – 3 bästa baslådorna!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2024-05-13

En baslåda för bilen är ett ypperligt sätt att förhöja musikupplevelsen i bilen. Kvaliteten skiljer sig dock enormt mellan olika baslådor och vi ska idag gå igenom de 3 bästa baslådorna. Vi jämför deras ljud, inbyggningsmöjligheter, och användarvänlighet.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.com

Baslåda bil bäst i test

  • Bäst i test: Alpine SWD355 baslåda bil
  • Bästa passiva baslådan för bil: Helix K10E.2
  • Bäst för att inte byggas in: MTX aktiv baslåda

Bäst i test: Alpine SWD355 baslåda bil

En svart baslåda till bilar från Alpine
Aktiv 12-tums-högtalare
Kan byggas in
Bäddar in otroligt ljud
Trådad fjärrkontroll

Den modell vi utser till baslåda bil bäst i test är den här tillverkad av Alpine. En modell som tillåter dig att bygga in den, såväl som ha stående framme. Det är en aktiv 12-tums baslåda, vilket innebär mycket djup i basen. Den skapar ett otroligt ljud vare sig den är inbyggd eller inte.

Det enda som egentligen finns att klaga på är att fjärrkontrollen har sladd. Det gör att den inte kan användas i hela bilen. I övrigt är det en riktigt bra baslåda för bilen som verkligen lyfter ljudet till nästa nivå!

Bästa passiva baslådan för bil: Helix K10E.2

En svart passiv baslåda för bilen tillverkad av Helix
Passiv
Lätt att gömma
Riktigt bra bas
Kardborrefötterna tappar fästet

Bäst för att inte byggas in: MTX aktiv baslåda

En svart triangelformad baslåda för bilen tillverkad av MTX
Billig
Inbyggd kraftfull D-förstärkare
Snygg
Knappar på sidan

Vanliga frågor

Hur stor bör en bra baslåda till bilen vara?

Storleken på din baslåda beror på bilens storlek och vad du själv tycker. Generellt sett, ju större baslådan är, desto djupare och mer kraftfull blir basen. Men det är viktigt att tänka på utrymmet i bilen, ett bra mått är mellan 10 och 15 tum för de flesta fordon.

Är en portad eller sluten baslåda bäst för min bil?

Detta beror på din musiksmak. Portade lådor levererar mer volym och är idealiska för genrer som hiphop och rock där tung och djup bas behövs. Å andra sidan ger slutna lådor en mer precis och klar bas, vilket är bra för klassisk, jazz och akustisk musik.

Hur installerar jag en baslåda i min bil?

För att installera en baslåda i din bil behöver du koppla subwoofern till din stereo, montera baslådan på lämplig plats, oftast i bagageutrymmet, och sedan koppla ihop allt med rätt kablage. Kom ihåg att alltid följa tillverkarens instruktioner för säker och effektiv installation.

Bästa baslådan för bilen

Hur hittar man den bästa baslådan för bilen?

Det är lätt att förlora sig i världen av ljudsystem för bilar. Det finns så mycket att tänka på, från högtalarens märke och storlek till typen av förstärkare som driver dem. Men om du är ute efter att förbättra din bils ljudkvalitet, finns det ett element som är absolut kritiskt: baslådan. En bra baslåda kan ge ditt ljudsystem det där lilla extra, det gör skillnad mellan ett bra och ett fantastiskt ljudsystem. Så, hur väljer du den bästa baslådan för din bil? Nedan är en lista på hur du ska tänka.

Förstå dina behov

Det första steget i att hitta den bästa baslådan för din bil är att förstå vad du själv vill ha.

  • Storlek och placering: Hur mycket utrymme har du i bilen? Var planerar du att sätta in baslådan?
  • Musikstil: Vilken typ av musik lyssnar du mest på? Olika musikstilar kan kräva olika typer av baslådor.
  • Budget: Hur mycket är du villig att spendera?

Har din bil ingen bluetooth-anslutning? Kolla in vårt FM-sändare test!

Välja rätt typ

Det finns i huvudsak fyra typer av baslådor: slutna, portade, bandpass och fribas (free-air). Var och en har med sina unika för- och nackdelar (se CarAudioNow för mer detaljerad info).

  • Sluten: Ger mest kontroll över basen, vilket resulterar i ett mer noggrant och rent ljud. Idealisk för musik med snabba baslinjer som klassisk rock eller country.
  • Portad: Ger mer volym än en sluten låda men med mindre kontroll. Bra för musik med långsamma och djupa baslinjer som reggae eller hip-hop.
  • Bandpass: Producerar mycket hög volym på ett mycket specifikt frekvensområde. Perfekt för ljudsystem som är utformade för att bli hörda på långt avstånd.
  • Free-air: En mer kompakt lösning som använder bilens eget utrymme som en låda. Ger inte lika mycket volym eller djup bas, men tar otroligt lite utrymme.

Välja rätt storlek

Storleken på baslådan i bilen spelar också en stor roll. Generellt sett, ju större lådan, desto djupare och kraftigare blir basen. Men, kom ihåg att större inte alltid är bättre. Om lådan är för stor för bilen, kan den ta upp för mycket utrymme och göra bilen obekväm att köra.

Märke och kvalitet

Det finns många tillverkare av baslådor, och varje märke har sina plus och minus. Några av de mest respekterade tillverkarna inkluderar Alpine, JL Audio och Rockford Fosgate. När du väljer ett märke, kom ihåg att kvaliteten oftast hänger ihop med priset. Det betyder dock inte att du behöver spendera en förmögenhet för att få bra ljud!

Baslåda bil test

Hur gjordes vårt baslåda bil test?

Vi började vårt test av baslådor för bilar med att titta på utbudet. Vi hittade ganska snabbt några modeller som fått bra betyg från sina kunder. Vi valde ut en handfull av de i olika kategorier och läste på om de med hjälp av recensioner och produktbeskrivningar.

Med informationen vi läst oss till satte vi ihop egna recensioner om produkterna. Denna gång har vi inte skrivit fullständiga recensioner om alla modeller, utan har istället fokuserat på dess för- och nackdelar.

För att avsluta artikeln satte vi också ihop själva baslåda bil bäst i test listan. Där rangordnades modellerna från bäst till sämst utifrån förmåga kontra prislapp.

Källor