Bildammsugare bäst i test 2023 – hitta bästa bildammsugaren!

Är du också ute efter bildammsugare bäst i test? Då har du hittat till rätt sajt! Vi hjälper dig nämligen hitta den allra bästa bildammsugaren för dina behov. Dessutom besvarar vi alla tänkbara frågor du kan ha, och ger dig en kort genomgång i hur du ska tänka inför ditt val.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för autodude.se

Bildammsugare bäst i test

1. Kärcher WD3

2. Numatic Henry

3. Numatic Henry Original

Bäst i test

Bäst för textilier

Bäst all-round

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Prisklass: Medel

Kärcher WD3 bildammsugare – bäst i test!

En gul bildammsugare från Kärcher med tillbehör runtomkring sig

Den modell vi utsér till bildammsugare bäst i test är definitivt den här från Kärcher. De är välkända för sina grovdammsugare och även denna modell presterar enligt förväntningarna. Den lilla storleken gör att du kommer åt precis överallt i bilen utan större problem. Trots sin kompakthet är den riktigt effektiv och lyckas fånga upp även de inbitna smulorna.

Den kommer med flera extra tillbehör och munstycken för att verkligen maximera effektiviteten. Det avtagsbara handtaget gör att dessa munstycken dessutom kan monteras direkt i slangen – så att du kommer åt även de trängsta utrymmena i bilen.

En riktigt mångsidig och kompakt liten bildammsugare som gör jobbet otroligt enkelt!

Bäst för textil: Numatic Henry WHV 370

En blå textilvårdsmaskin för bilar med ett ansikte på framsidan

För dig som söker en supereffektiv textilvårdsmaskin är den här varianten från Numatic ett bra alternativ. Den klassiska ansiktsdesignen hittas på framsidan, som Numatic är välkända för. Fördelen med den är att den är helt komplett. Till skillnad från liknande modeller skickar Numatic med allt du behöver, inklusive olika munstycken, för smidig rengöring.

Bildammsugarens egenskaper underlättar rengöringen av bilens mattor, bilsäten och interiör. Om den dessutom kombineras med en riktigt bra läderrengöring får det verkligen bilen att skina efteråt!

Bäst all-round: Numatic Henry Original

En röd grovdammsugare för bil med ett ansikte på

Numatics original-modell är den som vi ansér vara den bästa all-round bildammsugaren. Den har byggts med hög kvalité i högsta tanke och det märks verkligen. Trots att den är otroligt kompakt kommer du åt i skrymslen du inte borde. Det ända egentligen negativa vi ser med den är att den bara har en kapacitet på nio liter. Liknande modeller har nästan dubbla det… Dock är detta ungefär tre gånger så mycket som en vanlig dammsugare.

Den har däremot otrolig sugkraft på 620W och kan verkligen få upp smutsen på smidigt sätt. Kraften kan dessutom enkelt justeras för just den ytan du ska rengöra.

Det som också gör att den står ut från mängden är dess långa slang! Den drar ut sig mycket vid användning, trots att den redan är extra lång.

Störst tank: Kärcher WD 4S

En gul bildammsugare tillverkad i rostfritt stål med tillbehör

En av de största modellerna på vår topplista är den här från Kärcher. Den har nämligen en 20 liters tank! För jämförelse har en traditionell dammsugare omkring 3 liter. Det gör att påsarna nästan aldrig behöver bytas och du sparar därför pengar i längden.

Bildammsugaren fungerar för både våt och torr smuts, och har dessutom otroligt många tillbehör i lådan. Många munstycken, både långa, korta, med borstar och utan borstar! Det får dammsugningen att gå väldigt mycket smidigare.

Det som också gör att Kärchers WD 4S står ut från mängden är dess byggkvalitet! En tank i rostfritt stål och stabila hjul på undersidan. Det enda vi egentligen har att klaga på när det kommer till designen är att slangen är lite för kort.

Bästa premiumval: Kärcher NT22/1

En grå bildammsugare från Kärcher

För dig som är professionell bilvårdare, eller helt enkelt bara vill ha en otroligt bra bildammsugare är detta svaret. Kärcher har kommit med en batteridriven premiummodell som toppar alla förväntningar! Trots batteriet har de ändå lyckats skapa en kompakt dammsugare.

Sugkraften är av det högre slaget på 575W, och kan användas på både blöta och torra ytor. Det som också skiljer den från sina konkurrenter är dess halvautomatiska filterrengöringsfunktion. Den gör att dammsugaren behåller sin sugkraft även när filtret börjar fyllas upp.

Precis som Kärchers andra varianter levereras även denna med extra munstycken för smidig användning i bilen. Det finns egentligen bara en sak att klaga på; att bakhjulen inte snurrar ett helt varv. Visst, det underlättar längre transporter eftersom man kan rulla den som en rullväska, men är jobbigt under korta distanser.

Vanliga frågor

Kan man använda en handdammsugare istället?

Ja. Men handdammsugare har betydligt mindre motorer än bildammsugare, vilket gör att de inte alls tar bort smutsen på samma sätt. En handdammsugare kan möjligtvis ta bort lite damm på säten, men inte mycket mer än så.

Hur mycket kostar en bildammsugare?

En bildammsugare kostar från 1500kr och uppåt. Mer professionella modeller kan gå för upp mot 10 000kr.

Vad skiljer en bildammsugare från en vanlig?

En bildammsugare än designad för att användas i bilen. Därför har de ofta längre slang och sladd, mindre munstycken och högre sugkraft. Allt detta för att enklare kunna rengöra precis allt i bilen.

Bästa bildammsugaren

Hur hittar man den bästa bildammsugaren?

Javisst, bilschampo är viktigt, men att hålla interiören ren är nästan viktigare. Det är där du sitter, och det är insidan du ser. Det första steget till en riktigt fin bil invändigt är faktiskt en bildammsugare. Men hur hittar man egentligen den allra bästa bildammsugaren? Här kommer lite tips till dig inför ditt val.

Storlek och vikt

Vikten av bildammsugaren är definitivt en av de viktigaste sakerna att tänka på. Det är betydligt lättare att jobba med en liten kompakt variant. Tyvärr betyder mindre storlek också mindre motor. Därför får du helt enkelt väga de två mot varandra. En liten bildammsugare kan också vara lättare att transportera.

Motorkraften

Effektiviteten av bildammsugare varierar enormt, och sugkraften beror till största delen beroende på motorn.

På en del bildammsugare kan du inte justera sugkraften. Det gör att motorn alltid körs på max (vilket i vissa fall är 1200-2400W). Därför råder vi dig att köpa en dammsugare med en så kallad “potensmätare”. Det är ett litet verktyg som låter dig ändra kraften på bildammsugaren.

Med eller utan sladd?

Det finns bildammsugare både med och utan sladd, frågan är vilken du föredrar? Såklart är det lättare att använda en bildammsugare utan sladd, men det gör också att du behöver ladda de mellan användningarna. De flesta batterierna i bildammsugare idag håller dock i 30-40 minuter, vilket fungerar galant om du bara ska städa en bil åt gången.

Om du ska välja en bildammsugare utan sladd rekommenderar vi att du väljer en som släpper ut toningsfri kraft från batteriet. Om du inte vet vad det betyder kommer en kort förklaring här; traditionella batterier blir långsamt sämre med tiden, litiumjon-batterier gör inte det. Istället behåller de sin kraft i många år framöver och du slipper köpa en ny dammsugare.

Det finns faktiskt ett par modeller som erbjuder användning både med och utan sladd. Om du väljer en sådan modell rekommenderar vi att du tittar på sladdlängden, eftersom många av dessa har alldeles för korta sladdar. Alternativt att du väljer en som du kan plugga in i cigarettuttaget.

Hur lång är sladden?

Om du väljer en variant med sladd rekommenderar vi att du tittar på sladdlängden. Du kanske tänker att det räcker med bara några meter, men så är faktiskt sällan fallet. Det är ofta en bit bara för att få ut dammsugaren till bilen, sedan ska du dra den runt hela bilen också! Vi rekommenderar en sladd på minst 5m, annars kommer den vara riktigt jobbig att använda. Sladden ska aldrig vara helt spänd när den används, det kommer bara bli jobbigt.

Hur mycket låter den?

Grovdammsugare överlag är kända för sin otroligt höga ljudnivå, och det är därför viktigt att titta på det innan du genomför ditt köp. Desto sämre motor dammsugaren har, desto högre kommer den låta. Det är därför tysta modeller har längre garantier – de håller betydligt längre!

Extrafunktioner

Du kanske vill ha andra funktioner också? Alla modeller har sina egna funktioner, och därför får du såklart välja dessa själv. Vi tycker bland annat om varianter som kommer med många tillbehör, främst borstar. Det gör att du kan skippa klädseltvätten och istället bara köra med dammsugaren! Vissa modeller inkluderar till och med munstycken för interiörrengöring!

Bildammsugare test

Hur gjordes vårt bildammsugare test?

Vi började vårt bildammsugare test med att välja ut några produkter. Vi tittade på några ehandlar och hittade ganska snabbt de populäraste modellerna. Vi tittade närmre på de, framför allt med hjälp av kundrecensioner och produktbeskrivningar.

Utifrån det vi läste i recensioner och beskrivningar satte vi ihop egna recensioner om alla produkterna. Här försökte vi verkligen lyfta fram det positiva och negativa utifrån vad föregående kunder hade sagt.

Sist men inte minst behövde vi få ihop bildammsugare bäst i test listan. Den skrevs efter att vi ställt bildammsugarna mot varandra. Bland annat inkluderades kriterier som sugkraft, sladdlängd, designtänk och prislapp. Efter att vi jämfört var det hyfsat lätt att sätta ihop själva topplistan.

Källor