En torrboll förebygger uppkomst av mögel och bakterier genom att suga upp överskottsfukt. De används mest frekvent i husbilar, sommarstugor, garage, båtar och källare. Men vilken torrboll är bäst i test då? Nedan går vi igenom marknadens 3 bästa torrbollar, samt jämför deras effektivitet, pris, och upptagningsförmåga.
Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se
Torrboll bäst i test
- Bäst i test: Standard torrboll
- Bäst för små utrymmen: Torrbollen engångs
- Bäst för stora utrymmen: Torrbollen mega
Bäst i test: Standard torrboll
Den variant vi utser till titeln torrboll bäst i test är standard-modellen. Det är en riktigt billig klassiker som du helt enkelt inte kan gå fel med!
Fuktslukaren håller den överflödiga luftfuktigheten borta och kan användas i 1-3 månader beroende på hur mycket den måste sluka. Detta är den mest populära modellen i deras utbud – och vi fattar varför! Den är otroligt effektiv och tar verkligen bort fukten direkt.
Bäst för små utrymmen: Torrbollen engångs
Bäst för stora utrymmen: Torrbollen mega
Vanliga frågor
Hur effektiv är en torrboll?
En torrboll är mycket effektiv för att upprätthålla en låg fuktighetsnivå. Den kan absorbera upp till 20-30% av sin egen vikt i vatten.
Hur gör man en torrboll?
En torrboll tillverkas vanligtvis av kalciumklorid, en kemikalie som absorberar fukt. Man blandar kalciumklorid med ett bindemedel för att skapa en hård boll. Denna process bör dock utföras av proffs då kalciumklorid kan vara farligt att hantera.
Var ska man placera torrbollen?
Placera torrbollen på en plats där det finns mycket fukt, till exempel i källare, garderober, husbilen eller båtar. Se till att den placeras utom räckhåll för barn och husdjur.
När är torrbollen förbrukad?
En torrboll är förbrukad när den har absorberat maximal mängd fukt och har minskat avsevärt i storlek. Om det finns vatten i behållaren där torrbollen ligger är det också ett tecken på att den behöver bytas ut.
Så väljer du den bästa torrbollen
Att välja rätt torrboll kan vara en utmaning, speciellt för den som inte har använt en tidigare. Men oroa dig inte, i den här detaljerade guiden kommer vi att dyka ner i de viktigaste kriterierna för att ta fram den allra bästa torrbollen!
1. Absorption
Först och främst är det viktigt att tänka på bollens absorptionskapaciteten. En bra torrboll bör kunna absorbera en hög mängd fukt (~500ml). Fundera på var du ska använda torrbollen och hur fuktigt det området är. För båten kan exempelvis en Mega krävas, medan husbilen antagligen klarar sig bra med den upphängningsbara modellen.
2. Livslängd
Ett annat viktigt kriterium är livslängd och om den kan fyllas på. En torrboll med lång livslängd är både billigare och mer miljövänlig i längden. Vissa torrbollar kan dessutom fyllas på, vilket innebär att du bara kan köpa en refill för att få nytt liv i den igen.
3. Storlek och form
Storleken och formen på torrbollen spelar också roll. En liten och kompakt torrboll är enkel att placera i små utrymmen som skåp och lådor. Om du planerar att använda torrbollen i ett större utrymme, kanske du ska titta på de hinkliknande modellerna istället.
4. Pris
Du borde såklart också tänka på vad den kostar! Precis som med andra produkter är det viktigt att det inte kostar skjortan i onödan. Eftersom nästan alla torrbollar ligger så billigt i pris bör du istället fokusera på hur mycket den kommer användas. Det är egentligen bara det som avgör hur dyr den blir i längden (hur ofta du behöver köpa refills, och hur mycket de kostar).
Torrboll test – så gjorde vi
För att göra torrboll testet behövde vi först och främst plocka fram några relevanta produkter. Det gjordes helt enkelt bara genom att titta på de mest omtyckta varianterna. Dessa läste vi sedan på om med hjälp av recensioner från kunder. Utifrån den information vi läst skrev vi sedan våra egna recensioner om produkterna.
Källor
- https://www.jemfix.se/fuktslukare-torrbollen-standard/1441/9021666/
- https://www.campingvaruhuset.se/sv/engangstorrboll-hangande
- https://www.mekster.se/torrbollen-mega.html
- https://www.pexels.com/photo/couple-resting-in-the-field-7967386/
- https://www.pexels.com/photo/man-talking-on-smartphone-by-rv-16284605/
Jag har jobbat som bilbyggare i över 30 år, men numera jobbar jag som team leader hos Volvo. Motordrivna fordon har fascinerat mig ända sedan jag var liten. Jag minns när jag byggde bilar i Lego som grabb, och nu är det mitt heltidsjobb!
Jag ansvarar för allt skrivande här på bilV.se, och så hoppas jag det förblir.