Elektronisk P-skiva bäst i test – slipp P-böter!

Är du också ute efter elektronisk P-skiva bäst i test? Det var i så fall för dig vi satte ihop denna artikel. Nedan hittar du de allra bästa elektroniska P-skivorna så att du ska slippa p-boten.

Det blir allt mer vanligt att kommuner, butiker med mera har gratis parkering. I regel krävs dock en P-skiva som visar när bilen först parkerade på platsen. Ibland kan det vara svårt att komma ihåg att ställa in P-skivan, andra gånger hittar man helt enkelt inte sin P-skiva i bilen. Då kan det vara oerhört smidigt att ha en P-skiva som sitter monterad i bilen, och som ställer in ankomsttiden helt automatiskt. Det finns faktiskt sådana, och de fungerar utmärkt i alla typer av bilar.

I vårt test har vi tittat på tre olika automatiska P-skivor och jämfört dem sett till funktion, pris och mycket annat.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för autodude.se

Elektronisk P-skiva bäst i test

1. Needit elektronisk P-skiva

2. Needit "park lite"

3. Autoparktime

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Needit elektronisk P-skiva – bäst i test!

Needit elektronisk P-skiva
Needit elektronisk P-skiva

Den här elektroniska P-skivan från Needit är en kompakt P-skiva som är helt automatisk. Klockan på den stannar helt enkelt automatiskt när bilen stannar och står stilla en liten stund. Föraren behöver alltså inte komma ihåg att ställa in tiden. P-skivan är designad för nordiska förhållanden och den klarar temperaturer mellan -35 till +75 grader celcius.

P-skivan har en storlek på 80 x 45 x 10 mm och fungerar i alla bilar. Den drivs av ett CR2450-batteri som har ungefär två års livslängd. Förutom att ställa in parkeringstiden automatiskt ändrar P-skivan även mellan sommar- och vintertid helt per automatik!

Needit “Park Lite”

Needit park lite
Needit park lite

Park Lite från Needit är en automatisk P-skiva vars klocka stannar automatiskt när bilen stannar. Produkten monteras enkelt i bilens vindruta och den fungerar i temperaturer mellan -40 till + 75 grader. Storleken på P-skivan är 100 x 77 x 18 mm och den passar i alla bilar. Den generösa storleken gör P-skivan enkel att läsa av även på avstånd.

Produkten drivs av ett CR-batteri som håller i ungefär två år. Reaktionstiden hos P-skivan är ungefär 20 sekunder, och den ställer automatiskt in sig på nästa halvtimme utifrån ankomsttiden. P-skivan ställer även in sommar- samt vintertid automatiskt efter att rätt klockslag en gång ställts in.

Autoparktime automatisk P-skiva

Autoparktime
Autoparktime

Auto Park Time är en helautomatisk P-skiva som ställer in tiden för när bilen stannat på en parkeringsplats. Den har en unik design och har anpassats för att klara alla påfrestningar det innebär att vara monterad i en bil – bland annat hög värme, kalla temperaturer samt stark sol. P-skivan har en ram som först monteras på bilens vindruta.

Själva P-skivan fästs sedan med magnet på ramen. Det innebär att man enkelt kan ta bort P-skivan för att byta batteri eller om framrutan behöver rengöras. Batteritiden hos produkten är ungefär tre år och det krävs inga verktyg för att byta batteriet.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en elektronisk P-skiva?

En elektronisk P-skiva kan variera en del i kostnad beroende på design, märke, storlek med mera. Man bör dock räkna med att betala mellan 150-500 kronor för en välfungerande variant.

Fungerar verkligen automatiska P-skivor?

Så länge det finns ett fungerande batteri i den automatiska P-skivan kommer den att fungera. Du måste dock ställa in aktuell tid först. Det är också klokt att då och då titta till P-skivan så den visar rätt ankomsttid.

Bästa elektroniska P-skivan

Hur väljer man den bästa elektroniska P-skivan?

Det finns utan tvekan en hel del saker att tänka på när man ska välja den bästa elektroniska P-skivan. Här tar vi upp ett par av de saker som kan vara bra att ha koll på inför köpet.

  • Monteringen ska fungera bra
  • P-Skivans storlek
  • Priset
  • Hur drivs P-skivan?

P-skivan ska sitta bra

En av de kanske viktigaste sakerna är att P-skivan sitter bra. Om P-skivan ramlar ned vid minsta gupp, eller om dess klister inte tål värme alternativt kyla kommer det både vara irriterande och potentiellt farligt att använda den. En P-skiva som flyger runt i bilen kan ge allvarliga skador vid en krock. Samtidigt bör det gå att ta bort P-skivan vid behov.

Enkel avläsning

En elektronisk P-skiva måste vara enkel att avläsa utifrån rutan. Det skadar inte om den går att se lite på avstånd, och i mörker kan upplysta siffror vara till hjälp men det är inget krav. Om P-skivan inte går att läsa av kan man få böter, dock finns det inga regler för att parkeringsvakten ska kunna läsa av den från sin bil.

P-skivan ska vara enkel att hantera

P-Skivan bör också vara enkel att hantera avseende montering, batteribyte och tidsinställning. Det är inget man gör särskilt ofta, men allt försvåras om man plötsligt behöver skruvmejsel eller andra verktyg bara för att byta batteri.

Om du har andra elektroniska prylar i bilen såsom en FM-sändare kan det vara en bra idé att de matchar designmässigt också.

Elektronisk P-skiva test

Hur gjorde vi vårt elektronisk P-skiva test?

Vi monterade helt enkelt de elektroniska P-skivorna i olika bilar. Rutorna hade lite olika form, men inga större avvikelser. Bilarna fick sedan stå parkerade i varm samt kall temperatur så fastsättningens egenskaper kunde kontrolleras. Givetvis tittade vi också på hur lätt det var att ställa in P-skivan från början, och vi undersökte också hur enkelt det var att läsa av siffrorna i olika omgivningar.

Källor