Vaxschampo bäst i test – 4 Bästa vaxschampon!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2024-05-10

Vaxschampo används för att rengöra ytan på bilen, samtidigt som det lämnar ett skyddande vaxlager efter sig för att bevara glansen. Idag utforskar vi marknadens 4 bästa vaxschampon och jämför effektivitet, skyddande genskaper, enkelhet att använda och priser.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för autodude.se

Vaxschampo bäst i test

Bäst i test: Meguiars vaxschampo

Meguiars Ultimate Wash & Wax
Rengör riktigt bra
Lättjobbad
Biologiskt nedbrytbar
Dålig avrinning

Det vaxschampo vi tycker är allra bäst är Meguiars “Ultimate Wash & Wax”. Detta främst på grund av dess fina glans och goda doft. Dessutom är det bra koncentrerat och flaskan håller längre än förväntat. En del kundrecensioner på Autodude.se vittnar dessutom om att vaxet som fästs på bilen efter tvätten håller bra.

Vi på BilV tycker också om pipkorken vilket gör att man inte råkar spilla ut alldeles för mycket. Det dåliga med det är definitivt avrinningen, men i och med att det är så drygt kan man blanda ut det ganska kraftigt för att justera upp avrinningen.

Mest skonsamma vaxschampot: Dodo Juice ‘Sour Power’

Dodo Juice vaxschampo Sour Power
Skonsamma ingredienser
Luktar gott!
Innehåller äkta karnaubavax
För lite vax

Last updated: 2024-05-26 23:40:32

Dodo Juice produkter är ofta riktigt skonsamma, och detta är det mest skonsamma vaxschampot vi hittade på marknaden. Det kommer dock med en nackdel i form av priset, som i skrivande stund var 229kr för 500 ml (~0,46kr/ml). Det är lite dyrare än genomsnittet, men man får väl betala lite extra för extra skonsamhet.

Kundrecensioner nämner att Dodo Juice Sour Power lämnar ytan skinande rent efter sig och luktar gott. Dessutom nämner folk att de använder det på husbilen, båten, motorcykeln, såväl som bilen. Detta eftersom det är precis så där skonsamt att man kan känna sig trygg oavsett yta.

Bästa billiga vaxschampo: Glosser ‘Carnauba Wash & Wax’

Glosser vaxschampo
Otroligt prisvärt
Riktigt carnaubavax
Vaxet fungerar lite sådär

Last updated: 2024-05-26 23:40:33

Om man tvättar bilen med vaxschampo ofta är Glossers “Carnauba Wash & wax” ett bra val. I skrivande stund kostade det 99 kr för 2000 ml, det motsvarar under 0,05 kr per milliliter! Det gör den här flaskan med hästlängder det billigaste vaxschampot på den svenska marknaden.

Det är dock värt att notera att recensionerna är ganska blandade och den har ett snittbetyg hos Autodude.se på 4,3/5 (baserat på 129 omdömen). Några säger till exempel att den endast lämpar sig för snabbtvättar, och att den inte tar bort de tuffare fläckarna. Men något måste man ju offra för det billiga priset, eller?

Lättast applicering: Soft99 våtservetter

Soft99 vaxschampo-servetter
Riktigt smidig applicering!
Förhindrar repor
För lite medel på servetterna

Soft99 är ett japanskt bilvårdsmärke, och denna gång har de kommit med ett lite annorlunda vaxschampo, i form av våtservetter. Det innebär riktigt snabb applicering, men med nackdelen att det är riktigt dyrt, framför allt om man ska tvätta hela bilen eftersom man då behöver använda flera stycken.

Förpackningen inkluderar 12 st, vilket gör prislappen på 159 kr (i skrivande stund) riktigt hög! Men för snabbtvättar gör den absolut jobbet, och servetterna är riktigt smidiga att använda.

Bästa vaxschampot

Hur väljer man det bästa vaxschampot för bilar?

Att välja det bästa vaxschampot för bilar är ingen lätt uppgift. Medan vissa behöver en billig variant, kan andra ha bättre nytta av riktigt skonsamma produkter. Nedan är en lista på egenskaper som vaxschampo ska ha, dessa inkluderar att förstå dina egna och bilens behov, rengöringseffektivitet, skyddande egenskaper och enkelhet att använda.

  • Förstå dina egna och bilens krav: bilens färg och lack påverkar valet av vaxschampo. På etiketterna står det ofta vilka färger som är bäst lämpade.
  • Rengöringseffektivitet: Ett bra vaxschampo ska effektivt kunna ta bort smuts och damm från bilens yta utan att skada lacken.
  • Skyddande egenskaper: Ett kvalitets-vaxschampo bör erbjuda skydd mot UV, oxidation och väderförhållanden för att bevara bilens yta och glans.
  • Lätt att använda: Det bästa vaxschampot ska vara lätt att applicera och skölja av, utan att lämna rester efter sig.

Glöm heller inte om du tidigare haft vax- eller lackskydd på bilen! Om den redan har en keramisk beläggning eller bilvax, se till att välja ett vaxschampo som kan användas ovanpå.

Tips: Prova produkten på en liten yta först!

Innan du använder ditt nya vaxschampo på hela bilen, är det en bra idé att prova det på en liten, undanskymd yta för att säkerställa att det inte orsakar några skador på lacken. Följ dessa steg för att göra testet:

  1. Rengör och torka av ett litet område på bilens yta.
  2. Applicera en liten mängd vaxschampo enligt anvisningarna på etiketten.
  3. Skölj noggrant och torka av.
  4. Titta om det finns några tecken på skada, missfärgning eller reaktion på lacken.

Vad är vaxschampo till bilen?

Vaxschampo till bilen är en rengöringsprodukt som kombinerar egenskaperna hos bilshampo och bilvax. Det rengör bilens yta samtidigt som det lämnar ett skyddande vaxlager efter sig. Detta ger ett glänsande resultat och hjälper till att skydda lacken.

Är vaxschampo verkligen bra?

Ja, vaxschampo simplifierar rengöringsprocessen och gör att du bara behöver köra en vända med vaxschampot istället för att först köra bilschampo och sedan bilvax. Det rengör först, och sedan förseglar lacken med ett vaxlager.

Vad kostar ett vaxschampo?

Ett vaxschampo kostar omkring 0,5kr/ml till så lågt som 0,05kr/ml beroende på vilken variant man vill ha. Det är viktigt att titta på milliliter-priset istället för bara prislappen för att se den faktiska kostnaden.

Varför är vaxschampon så mycket dyrare än vanliga bilvax?

Vaxschampon är ofta dyrare än vanliga bilvax eftersom de kombinerar två produkter i en: rengöring och skydd. De innehåller specialiserade ingredienser för både effektiv rengöring och för att lämna ett skyddande vaxlager, vilket ökar kostnaden för produktion jämfört med ett vanligt bilvax.

Sparar man pengar på att köpa vaxschampo istället för att köpa bilschampo och vax separat?

Ja, man kan spara pengar på att köpa vaxschampo istället för att köpa bilschampo och vax separat. Vaxschampo erbjuder två produkter i en, vilket blir billigare än att köpa och använda dem individuellt, särskilt när man använder de regelbundet.

Vaxschampo test

Hur gjorde vi vårt vaxschampo test?

Vi började vårt vaxschampo test med att välja ut några passande produkter. Det gjordes enbart utifrån dess popularitet. Vi läste på mer ingående om de utvalda produkterna med hjälp av kundrecensioner och produktbeskrivningar från tillverkarna. Med informationen vi läst oss till satte vi ihop dess för- och nackdelar i topplistan.

Källor