Torrboll bäst i test – 3 bästa torrbollarna!

Uppdaterad av: Petter Andersson, 2024-05-13

En torrboll förebygger uppkomst av mögel och bakterier genom att suga upp överskottsfukt. De används mest frekvent i husbilar, sommarstugor, garage, båtar och källare. Men vilken torrboll är bäst i test då? Nedan går vi igenom marknadens 3 bästa torrbollar, samt jämför deras effektivitet, pris, och upptagningsförmåga.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

Torrboll bäst i test

  • Bäst i test: Standard torrboll
  • Bäst för små utrymmen: Torrbollen engångs
  • Bäst för stora utrymmen: Torrbollen mega

Bäst i test: Standard torrboll

Ett blått plastdon som avvisar fukt från rum
Billig
Håller 1-3 månader
Tar bort fukten snabbt

Den variant vi utser till titeln torrboll bäst i test är standard-modellen. Det är en riktigt billig klassiker som du helt enkelt inte kan gå fel med!

Fuktslukaren håller den överflödiga luftfuktigheten borta och kan användas i 1-3 månader beroende på hur mycket den måste sluka. Detta är den mest populära modellen i deras utbud – och vi fattar varför! Den är otroligt effektiv och tar verkligen bort fukten direkt.

Bäst för små utrymmen: Torrbollen engångs

En förpackning med engångs-torrbollar
Hängs upp
Effektiv
Bra för små utrymmen

Bäst för stora utrymmen: Torrbollen mega

En stor hink med torrbollen
Tar även bort doft
Orginalet
Passar större utrymmen

Vanliga frågor

Hur effektiv är en torrboll?

En torrboll är mycket effektiv för att upprätthålla en låg fuktighetsnivå. Den kan absorbera upp till 20-30% av sin egen vikt i vatten.

Hur gör man en torrboll?

En torrboll tillverkas vanligtvis av kalciumklorid, en kemikalie som absorberar fukt. Man blandar kalciumklorid med ett bindemedel för att skapa en hård boll. Denna process bör dock utföras av proffs då kalciumklorid kan vara farligt att hantera.

Var ska man placera torrbollen?

Placera torrbollen på en plats där det finns mycket fukt, till exempel i källare, garderober, husbilen eller båtar. Se till att den placeras utom räckhåll för barn och husdjur.

När är torrbollen förbrukad?

En torrboll är förbrukad när den har absorberat maximal mängd fukt och har minskat avsevärt i storlek. Om det finns vatten i behållaren där torrbollen ligger är det också ett tecken på att den behöver bytas ut.

Bästa torrbollen

Så väljer du den bästa torrbollen

Att välja rätt torrboll kan vara en utmaning, speciellt för den som inte har använt en tidigare. Men oroa dig inte, i den här detaljerade guiden kommer vi att dyka ner i de viktigaste kriterierna för att ta fram den allra bästa torrbollen!

1. Absorption

Först och främst är det viktigt att tänka på bollens absorptionskapaciteten. En bra torrboll bör kunna absorbera en hög mängd fukt (~500ml). Fundera på var du ska använda torrbollen och hur fuktigt det området är. För båten kan exempelvis en Mega krävas, medan husbilen antagligen klarar sig bra med den upphängningsbara modellen.

2. Livslängd

Ett annat viktigt kriterium är livslängd och om den kan fyllas på. En torrboll med lång livslängd är både billigare och mer miljövänlig i längden. Vissa torrbollar kan dessutom fyllas på, vilket innebär att du bara kan köpa en refill för att få nytt liv i den igen.

3. Storlek och form

Storleken och formen på torrbollen spelar också roll. En liten och kompakt torrboll är enkel att placera i små utrymmen som skåp och lådor. Om du planerar att använda torrbollen i ett större utrymme, kanske du ska titta på de hinkliknande modellerna istället.

4. Pris

Du borde såklart också tänka på vad den kostar! Precis som med andra produkter är det viktigt att det inte kostar skjortan i onödan. Eftersom nästan alla torrbollar ligger så billigt i pris bör du istället fokusera på hur mycket den kommer användas. Det är egentligen bara det som avgör hur dyr den blir i längden (hur ofta du behöver köpa refills, och hur mycket de kostar).

Torrboll test

Torrboll test – så gjorde vi

För att göra torrboll testet behövde vi först och främst plocka fram några relevanta produkter. Det gjordes helt enkelt bara genom att titta på de mest omtyckta varianterna. Dessa läste vi sedan på om med hjälp av recensioner från kunder. Utifrån den information vi läst skrev vi sedan våra egna recensioner om produkterna.

Källor