En felkodsläsare är ett verktyg för att diagnostisera vad som är fel med bilen egentligen. Kvaliteten på olika modeller skiljer sig dock enormt, och vi har nedan därför recenserat de 3 bästa felkodsläsarna på marknaden. Vi har bland annat jämfört deras användarvänlighet, skärmar, priser och funktioner.
Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för olika webbshoppar & pricerunner.com
Felkodsläsare bäst i test
1. iCarsoft CR Max | 2. Luxorparts OBD läsare | 3. iCarsoft BMM V3.0 felkodsläsare |
Bäst i test | Bästa billiga felkodsläsare | Bäst för BMW/Mini/RR |
Prisklass: Premium | Prisklass: Billig | Prisklass: Medel |
iCarsoft CR Max felkodsläsare – bäst i test!
CR Max från iCarsoft är den vi utser till titeln som felkodsläsare bäst i test. Den har ett otroligt avancerat diagnostiskt verktyg, som dessutom kommer levererad på en 7″ touchskärm. Det ger en modern upplevelse, samtidigt som den har 40+ servicefunktioner!
CR Max erbjuder en omfattande OBD-omlärning med en procedur som är riktigt lätt att följa på skärmen. Den visar dessutom live-data i text, analogt eller med diagram. Vilket gör detta till en av de mest lättanvända OBD läsarna på marknaden.
Bästa billiga felkodsläsare: Luxorparts
För dig som vill ha en billig felkodsläsare kan du enligt oss inte välja något annat än Luxorparts variant! Den kostar ungefär en tiondel av en fullstor OBD-läsare, men har trots det en förvånansvärd mängd servicefunktioner. Den stora och tydliga displayen är modern designat, trots att det inte är ett jättefint gränssnitt.
Förvänta dig inte ett polerat och avancerat verktyg, utan snarare en simpel felkodsläsare som gör de enkla jobben. Den är både lätthanterlig och snabb, men passar som sagt endast för de mindre felen. Vi på BilV rekommenderar den ändå mycket varmt!
Bäst för BMW/Mini/Rolls Royce: iCarsoft BMM V3.0
BMM 3.0:an är ett professionellt och kraftfullt diagnosverktyg tillverkat för Mini, BMW och Rolls Royce. Den gör felkodsavläsningen mycket enkelt, men vi tycker den har lite för liten skärm (4″). I övrigt har den precis alla funktioner man letar efter hos en felkodsläsare, och den får felen att bli väldigt mycket simplare. Bland annat tillåter den injektionskodning och avläsning av datan i realtid. En riktigt avancerad och proffsig modell som dessutom inte är alltför dyr. Stor tumme upp från oss på BilV!
Vanliga frågor
Vad är en felkodsläsare?
En felkodsläsare är en enhet som används för att diagnostisera och identifiera problem med fordon. Den tolkar specifika felkoder genererade av fordonets dator, vilket hjälper till att identifiera och lösa eventuella problem.
Vad kostar det att läsa av felkoder?
Kostnaden för att läsa av felkoder kan variera beroende på verkstaden, men det ligger oftast mellan 500 och 1500 kr. Detta inkluderar vanligtvis tid för teknikern att koppla upp felkodsläsaren och tolka resultaten.
Vad kostar en felkodsläsare?
Priset på en felkodsläsare varierar beroende på märke och modell. En grundläggande felkodsläsare kan kosta runt 200-500 kr, medan mer avancerade modeller kan kosta flera tusen.
Kan man felsöka bilen själv?
Ja, man kan felsöka bilen själv med hjälp av en felkodsläsare. Genom att läsa av felkoderna kan man identifiera problemen på en gång, men viss teknisk kunskap kan vara nödvändig för att fullt förstå och åtgärda problemen.
Hur vet jag om min bil har OBD2?
De flesta bilar tillverkade efter 1996 har en OBD2-port. Du kan oftast hitta den under rattens vänstra sida.
Bästa felkodsläsaren – så väljer du rätt
Som bilentusiast eller professionell mekaniker vet du hur viktigt det är att hålla koll på bilens tillstånd och omedelbart kunna identifiera potentiella fel. För detta ändamål är en felkodsläsare – eller “OBD-läsare” – ovärderlig. Men med den breda variation OBD-läsare som finns tillgängliga på marknaden, kan det vara svårt att välja den bästa för just dina behov. För att göra ditt val enklare kommer vi nu gå igenom några viktiga kriterier att överväga när du ska köpa en felkodsläsare.
Antalet felkoder läsaren kan radera
Det första att tänka på är hur många felkoder läsaren kan radera. Vissa billigare läsare kan endast radera ett fåtal grundläggande felkoder, medan mer avancerade modeller kan radera och identifiera hundratals olika felkoder.
Se därför till att välja en läsare som kan radera tillräckligt många felkoder för att täcka dina behov. Egentligen rekommenderar vi att du köper en avancerad och dyr modell direkt, så att du kan utnyttja felkodsläsarens fulla potential redan från början. Men priserna skiljer sig enormt. En avancerad variant med tillgång till flera hundra felkoder kommer kosta några tusenlappar, medan en grundläggande modell endast går på några hundra.
Kompatibilitet med dina bilar
Nästa steg är att fundera över om läsaren är kompatibel med de bilar du äger eller jobbar med. Vissa läsare kan endast användas med specifika bilmärken eller modeller. Innan du köper en läsare, kontrollera att den är kompatibel med alla bilar du tänkt jobba på.
Det du dock kan se som positivt är att många olika bilmärken använder samma felkoder, alltså kan en och samma OBD-läsare användas till en mängd olika märken. Det är dock vissa (exempelvis BMW / Mini) som har helt egna system, vilket gör dessa mer kostsamma att jobba på.
Användarvänlighet och tydlighet
När du väljer en felkodsläsare är det viktigt att överväga hur lätt den är att använda. En bra läsare ska vara lätt att ansluta till bilen, och det ska vara enkelt att avläsa och förstå felkoderna. En del läsare visar bara en kod, medan andra också ger en kort beskrivning av vad koden betyder, vilket kan vara mycket användbart.
Skärmstorlek
Skärmstorleken kan också vara en relevant kriterie när du väljer en felkodsläsare. En större skärm gör det lättare att läsa felkoder och annan information. Här rekommenderar vi egentligen de flashiga modellerna med touchskrämar på 6″+, men mindre skärmar går förstås också. Allt handlar egentligen om din budget.
En bra användarguide
Se till att läsaren kommer med en bra användarguide. Oavsett hur tekniskt kunnig du är, kan det vara svårt att förstå alla avläsningar och funktioner utan en bra guide. Om du dessutom tänkt att läsaren ska användas av flera personer, kan en bra guide underlätta enormt. Då slipper du lära ut funktionaliteten till alla som ska använda den.
Live data
En annan viktig funktion att leta efter är möjligheten att ta emot live data. Genom att ansluta till bilens motorhastighet och tändning, kan rätt felkodsläsare hjälpa dig att spåra problemet på en gång. Genom att se denna data i realtid kan du få en djupare förståelse för hur ditt fordon fungerar och snabbare hitta eventuella problem. Det gör också att du kan starta bilen samtidigt som du sitter och läser av felkodsläsaren, vilket underlättar felsökningen.
Grafer
Siffror är bra, men en visuell representation av datan är ännu bättre, särskilt om du jämför före och efter du gjort ändringar eller reparationer. Vissa felkodsläsare erbjuder möjligheten att visa data i grafisk form, vilket är otroligt användbart för att förstå trender och mönster på fordonet. Det gör också att du kan optimera dina reparationer på ett helt annat sätt, vilket såklart leder till ett bättre resultat.
Garanti
Glöm inte att kolla om den har garanti. Du förväntar dig att din bil ska hålla i åtminstone åtta till tio år, så varför skulle inte din OBD-läsare göra det? Det bästa är att välja en felkodsläsare som erbjuder en livstidsgaranti. Det är faktiskt många tillverkare som erbjuder det, eftersom du helt enkelt inte kommer hinna använda den tillräckligt för att den ska gå sönder. En längre garanti är ofta ett tecken på att tillverkaren har förtroende för produktens kvalitet och hållbarhet.
Felkodsläsare test – så gjorde vi
För att göra vårt felkodsläsare test behövde vi göra ordentlig research på marknaden. Bland annat gick vi igenom lite amerikanska tester, men också en rad olika produkter som finns här i Sverige. Vi behövde ju trots allt hitta OBD-läsare som finns tillgängliga här i Sverige.
Till slut hade vi hittat tre stycken modeller som kunde mätta precis alla behov. Vi tog då hjälp av produktbeskrivningar och kundrecensioner för att fördjupa oss i dess funktionalitet på riktigt. Utifrån den information vi läst i de sammansatte vi sedan våra egna recensioner om alla felkodsläsarna.
För att avsluta hela artikeln behövde vi trycka ihop en felkodsläsare bäst i test lista också. Den skrevs efter att ha bland annat jämfört kriterier som funktionalitet, användarvänlighet, garanti och livedata. Efter att vi jämfört dessa kriterier så kunde vi ganska snabbt komma fram till vilken modell som skulle utses till testvinnare.
Källor
- https://www.24.se/fordon/biltillbehor/bildiagnostik-obd2/icarsoft-felkodslasare/icarsoft-cr-max-felkodslasare
- https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/biltillbehor/obd-2/luxorparts-obd-2-scanner-p48958
- https://www.24.se/fordon/biltillbehor/bildiagnostik-obd2/icarsoft-felkodslasare/icarsoft-bmm-v3-0-bildiagnostik
- https://www.tomsguide.com/best-picks/best-obd2-scanners
- https://www.caranddriver.com/car-accessories/g42938164/best-obd2-car-scanners-tested/
- https://www.motor1.com/products-services/auto-products/best-obd2-scanner/
- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Experiment_2_%28working%29.JPG
- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ODB-II_reader_example1.jpg
Jag har jobbat som bilbyggare i över 30 år, men numera jobbar jag som team leader hos Volvo. Motordrivna fordon har fascinerat mig ända sedan jag var liten. Jag minns när jag byggde bilar i Lego som grabb, och nu är det mitt heltidsjobb!
Jag ansvarar för allt skrivande här på bilV.se, och så hoppas jag det förblir.